в-к Лечител
в-к Лечител
 

Женското здраве

Брой: 33, 17 август 2023 - КОСАТА И СЛЪНЦЕТО
Естрогенът може да предпазва от делириум

Делириумът – временна промяна в мисловните процеси, която включва замъгляване на съзнанието и дезориентация, е често срещан при жените с инфекции на пикочния тракт (ИПТ), особено след менопаузата. Изследователи от Медицинския център „Сидърс-Синай“ в Лос Анджелис успяха да предотвратят симптомите на състоянието при лабораторни мишки с помощта на естроген, който обичайно се използва за хормонозаместителна терапия.

„Дори студентите по медицина знаят, че ако по-възрастна жена дойде в болницата и е объркана, едно от първите неща, които трябва да проверите, е дали пациентката има инфекция на пикочния тракт“, казва старшият автор на изследването д-р Шури Лахири, директор на интензивното невроотделение в „Сидърс-Синай“. (Бел. ред. Финландският продукт Урисан е създаден специално за ефективно подпомагане добрата функция на уринарния тракт. Повече за неговия състав и качества, както и талон за 10% отстъпка ще откриете на стр. 23 в броя.)

При предишни изследвания той и екипът му откриха връзка между делириума и имунорегулиращ протеин, наречен интерлевкин-6 (IL-6). Събития като белодробна травма или ИПТ карат IL-6 да се придвижи през цялото тяло до мозъка, предизвиквайки симптоми като дезориентация и обърканост. Естрогенът е известен инхибитор на IL-6 и затова изследователите проектирали експерименти, за да тестват ефектите му върху породения от ИПТ делириум.

...

Цялата статия може да прочетете във в. Лечител

Калина КАМЕНОВА
Брой: 33, 17 август 2023
 
 
Продукти
 
МАРИЯ ЛИХЕРА
 
Фортесан® PEA
 
ЕХИНАМАКС® (ECHINAMAX)
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД