в-к Лечител
в-к Лечител
 

10 ползи за здравето от черешите

Брой: 21, 25 май 2017 - ЛЕКАРЯТ СПАСИТЕЛ ИЛИ УБИЕЦ
Когато ядете череши, вие не просто се наслаждавате на невероятния им вкус, но и се грижите за своето здраве. Те са изпълнени с антиоксиданти и носят много ползи за организма. Помагат при инсомния, болки в ставите и за премахване на тлъстинките по талията.
Защитават ви от диабет
Черешите имат нисък гликемичен индекс (22). Много по-нисък от този на кайсиите (57), гроздето (46), прасковите (42), боровинките (40) или сливите (39). Това ги прави чудесен полезен десерт, особено за диабетиците.
Помагат ви да заспите
Въртите се в леглото с часове, без сънят да дойде? Черешовият сок ще ви се притече на помощ! Пийте черешов сок 30 минути преди вечерята и 30 минути сутрин след събуждане. По време на проучване доброволци подобрили нивата на мелатонин в кръвта си, като спазвали този хранителен режим. Червените плодчета са отличен източник на мелатонин.
Намаляват тлъстинките на корема
Учени установили, че опитни мишки, които били на висококалорична диета, но ядели и стрити на прах изсушени череши, не наддавали нито грам в сравнение с опитните гризачи, в чиято диета нямало череши.
Не позволяват да се разболеете от алцхаймер
Асоциацията „Алхаймер“ в САЩ слага черешите начело в списъка на задължителните храни за хора с проблеми на паметта, защото са много богати на антиоксиданти.
Намаляват риска от инфаркт
Да. Черешите помагат на сърдечно-съдовата ви система. В тях има много антоцианини. Заради тях черешите са с наситен червен цвят. Антоцианините въздействат на метаболизма ни, и по-специално на това, какво се случва с глюкозата. Заради това вещество съществено се понижава рискът от диабет, падат кръвното налягане и холестеролът, казват учени от Университета в Мичиган, САЩ.
Забавят процесите на стареене
В черешите се намира най-голямото количество антиоксиданти от всички плодове. Антиоксидантите помагат на организма да се бори със свободните радикали и... това ни прави да изглеждаме по-млади и хубави. Особено кожата ни. Според изследователи от Мичиганския университет само една чаша сок е достатъчна. Още нещо – напитката помага при различни кожни заболявания.
Намаляват мускулните крампи
Яденето на череши намалява риска от крампи нощем с 35%, показват данни от проучване върху 633 доброволци. Проучването е извършено в Бостънския университет. При това ефектът бил наблюдаван само след 2 дни на подходящата плодова диета.
Спират мускулната болка
Ново изследване показва, че чаша сок дневно ограничава възпаленията. Група от спринтьори пили чаша сок два пъти на ден в продължение на 7 дни преди решаващо състезание. Никой от тях не се оплаквал от разтежение или болка в мускулите след състезанието, за разлика от останалите състезатели.
Овладяват кръвното налягане
Много са богати на калий. Той помага за регулирането на кръвното налягане и пази от хипертония. Фитостеролите пък намаляват лошия холестерол в кръвта.
Помагат при остеоартрит
Болката и дискомфортът при движение на подутите стави изчезнали при 20 жени на възраст от 40 до 70 години с остеоартрит, след като 2 пъти дневно пили черешов сок в продължение на 3 седмици.

Превод от английски
Мартина ЗИНОВИЕВА


Брой: 21, 25 май 2017
 
 
Продукти
 
ФЕМИГЛАНДИН® GLA+E (FEMIGLANDIN GLA+E)
 
ДИБУС (DIBUS)
 
КАРДИОСАН (CARDIOSAN)
 
Lechitel.BG :::
 
ЕПАМАР
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД