в-к Лечител
в-к Лечител
 

Зимна депресия

Брой: 4, 28 януари 2010 - ЗИМНА ДЕПРЕСИЯ

     Все повече хора в България са засегнати от депресия. Според най-нови данни на Националния статистически институт сега около 1,2 милиона българи (една шеста от населението) страдат от депресия, но едва 300 хиляди души се лекуват. Жените са много по-уязвими, отколкото мъжете. Друго проучване показва, че всеки втори в България пие по-рядко или по-често антидепресанти. Изненадващо е, че най-засегнати от депресия напоследък са абитуриентите. Повечето от тях излизат от училище недообразовани и не успяват да си намерят работа в конкурентните условия на пазарната икономика. Реалността смачква ентусиазма им и ги праща при лекарите. 

     След обстойно проучване британски и норвежки учени са установили, че депресията повишава смъртността в същата степен, както и тютюнопушенето. Те съпоставили данни от изследването на 60 хиляди души и открили, че 4 години след проучването смъртността сред страдащите от депресия нараснала приблизително толкова, колкото и сред подвластните на вредния пушачески навик. 
     Този изненадващ и тревожен извод е посочен на неотдавнашен международен симпозиум на тема "Противодействие срещу депресията през зимата", състоял се в Германия. На него учени от различни страни са предупредили, че през зимата на 2010 г. се очаква активизиране на депресивните състояния в Европа, за което особено силно ще повлияят три фактора. Първият е сезонното депресивно състояние на т.нар. мрачен ден в типично зимната депресия, която вече убедително е научно доказана. Вторият е тежкото въздействие на финансово-икономическата криза. Третият е неблагоприятното негативно психическо влияние на прекалено заплашителния шум във връзка с грипа A(H1N1). 
     Засега най-силно депресията се е развихрила в САЩ, но тя вече обхваща и Европа, като най-поразяващо действа на жените между 25 и 45 години, но и на доста мъже, а също и на девойки и младежи в следучилищна и студентска възраст. Прогнозира се, че това увреждащо тежнение ще засегне най-вече северната част на Европейския континент и неговата източна част. Особено осезателно настъпва това тежнение в държавите с новите демокрации в Източна Русия, в Европа и другите страни от бившия СССР, където жертвите на стресови и депресивни състояния стават все повече през последните две десетилетия. 
     Най-общо експертите определят, че депресията е особено състояние, което е следствие от натрупване на напрежение. То се утежнява и от сезонното намаляване на слънчевата светлина през есента и най-вече през зимата. 
     Човек трябва да има напрежение, тревога и безпокойство година-година и половина назад, за да може да разгърне реална депресивна симптоматика или, на по-популярен език казано, състояние на потиснатост. Експертно установено е, че нервното напрежение, общо взето, се колебае. В началото то е само епизодично, после започва да зачестява, след това - при натрупването му - става постоянно и ежедневно и следва вече т.нар. тревожно състояние, което е първата форма на депресивна проява. 
     Опитът показва, че много често хората, страдащи от такива проблеми, не забелязват признаците на депресия, защото тя се проявява в много форми, преди да се разгърне в типичната депресивна картина. Най-чести са проблемите със съня при старта на депресията, т.е. човек, когато си ляга, започва да премисля, да анализира, често се буди нощем, понякога сънува кошмари. Появява се и ранното събуждане сутрин - обичайно около 5-5,30 часа, след което няма заспиване. Това е един от първите симптоми на депресията. 
     Медиците, специалисти в тази област, са единодушни, че основен виновник за разрастващата се напаст от депресия е стресът. Хората се роботизират, губят желание да се борят с предизвикателствата на живота, силно са повлияни от нарасналата несигурност в света, моралната разруха, патологичната алчност, властващото лицемерие, все по-голямото забогатяване на сравнително малкия процент свръхзаможни и същевременно обедняването на милиарди хора на нашата планета, засилването на корупцията, нарасналата престъпност, злоба, чувството за безизходица от заплахите на глобалното затопляне, климатичните аномалии и други глобални предизвикателства, включително и нови масови заболявания. 
     Все повече болни се лекуват, поставяйки си диагноза и назначавайки си лекарствата по информация от интернет. След месеци много от тях стигат до специализираните кабинети с усложнения, халюцинации и склонност към самоубийство. Тревожно спада и възрастовата граница на депресиите. В Европа сме опасно близо до масови убийства от психично болни като в САЩ, защото поради липсата на клинични пътеки много недолекувани и въобще нелекувани пациенти са на улицата. Поведението на тези хора е непредсказуемо. 
     Потиснато настроение, липса на удоволствие, понижен тонус, слаба концентрация, забавена мисъл, нерешителност, нарушен апетит, безсъние. Симптомите се открояват най-вече през есента и се засилват значително с настъпването на зимата, та чак да пролетта, като достигат кулминацията си през февруари и март. Като че ли и сам човек може да си постави диагноза депресия, но най-добре е това да стане от специалист. 
     Жените (около 80%) са много по-уязвими на депресивни състояния, отколкото мъжете. Причините за това са комплексни - хормонални, биологични и емоционални. Според специалистите при мнозина депресията има сезонен характер. Есенната и зимната депресии, или т.нар. депресия на мрачния ден, се дължат на скъсяването на деня, което повлиява негативно настроението по физиологичен механизъм. Изменя се количеството на отделяния от организма ензим мелатонин, който някои наричат "диригент на човешкото тяло". Секрецията му зависи от редуването на светлите и тъмни периоди на денонощието. 
     От очите към мозъка постъпва по-ограничено количество слънчева светлина, което намалява синтеза на серотонин - хормона на щастието и равновесието. По-дългите нощи и мрачните дни са причина организмът да произвежда повече мелатонин. Освен това през зимата организмът не получава достатъчно витамин D, който се образува по време на излагане на кожата на слънце. Затова лекарите препоръчват яденето на повече риба, яйца, мляко, обогатено с витамин D, овесени ядки, както и на големи количества плодове и зеленчуци, както и разходки на чист въздух. 
     Има редица прийоми, извън антидепресантите, за противодействие срещу депресията. По-долу ви запознаваме с някои от тях, препоръчани и на форума в Германия.
Първо трябва да разберете дали сте податливи на сезонна депресия. Ако имате признаците, посочени в следващите 5 точки, то вероятността за това е голяма. Но тя трябва да бъде потвърдена от съответен специалист.

1. Чувствате се потиснати, непрекъснато сте в лошо настроение.
2. Бързо се уморявате и намирате, че енергията ви в сравнение с лятото е намаляла.
3. Не ви стигат 8-9 часа сън, на сутринта имате усещането, че сте разбити, през нощта не можете да се възстановите.
4. Апетитът ви се повишава и имате чувството, че непрекъснато ви се яде, особено сладки неща.
5. Трудно ви е да се концентрирате и да решите бързо проста задача.

Повече светлина и движение 
     Установено е, че дори 15 минути в парка на дневна светлина повишават настроението. Депресията е следствие от натрупване на голямо количество негативна енергия в продължение на дълго време. Редовните разходки активизират преработването на такива необходими химически елементи като ендорфин и серотонин - хормони, които отговарят за настроението на човека. А кортизолът и адреналинът, които организмът при стрес изхвърля в кръвта, под въздействието на физическото натоварване изгарят и по този начин се предпазвате от депресията. 
     Половин час физически упражнения - плуване, каране на велосипед, бягане или бързо ходене, със сигурност ще повишат настроението ви. Ако нямате време, ходете поне 15 минути на ден на чист въздух. Това ще ви помогне да прогоните тъжните мисли и емоции.

Борете се със скритите болести 
     Има т.нар. скрити болести, които протичат без симптоми или поне не се проявяват дълго време, например диабетът, намаляването на функциите на щитовидната жлеза, проблеми със стомаха, хормонални нарушения. Тези заболявания може и да не влияят на настроението и самочувствието, но биха могли и да са една от причините за депресия. Освен това някои препарати, особено хормоналните, може да провокират нагнетяване на емоционалното състояние - това са страничните ефекти на някои компоненти в състава на даден медикамент. Ето защо е необходимо да си направите пълна кръвна картина. Резултатите ще дадат представа за наличието или отсъствието на такива болести. Консултирайте се с личния си лекар за някои странични ефекти на дадено лекарство, което приемате сега или сте вземали преди време.

Промяна на храната 
     Установено е, че нисковъглехидратната диета може сериозно да въздейства на настроението. Проблемът е в това, че производството на серотонин и допамин (наречени още ферменти на удоволствието) се стимулира от въглехидратните продукти. Затова трябва да включите в менюто си калоричния кафяв ориз, овес и др. - техните въглехидрати се усвояват бавно и няма опасност да си развалите фигурата. Освен това полезни са и зелените зеленчуци, най-вече спанакът и салатите. Хранете се често, но на малки порции. Така нивото на захарта ще се задържи нормално в кръвта, а с него - и доброто самочувствие. Избирайте продукти, които съдържат триптофан, който активизира преработването на серотонина. Това са риба, пиле, орехи, банани.

Ограничете захарта! 
     Рафинираната захар и захарните продукти силно влияят на настроението. Захарта бързо се преработва в глюкоза, която стимулира мозъка. Ако обаче превишите нормата на въглехидратите, след като мозъкът е взел нужното му количество глюкоза, излишъкът остава в кръвта и провокира силни разлики в нивото й. Колкото повече такива разлики има, толкова по-често се променя настроението - от силна радост до дълбоко разочарование. И тогава, за да се удължи усещането за удоволствие, се посяга към сладкото като към наркотик. А това води до нарушаване обмяната на веществата, наднормено тегло и т.н. 
     Препоръчително е в продължение на 7 дни изобщо да не ядете захар, което може да доведе до усещане за умора. Вместо сутрешното кафе, пийте зелен чай и закусете добре. След няколко дни желанието ви да хапвате нещо сладко ще премине. После се старайте да консумирате захар в малки количества - ограничете се до 2 лъжички на седмица, включително десертите. (Бел. ред. Много подходящи са здравословните бисквити и вафли без захарГуйон“, които ще намерите в магазините „Лечител“. Те заедно с превъзходния Зелен чай Небесен храм са една прекрасна закуска в студените зимни дни.)

Необходими са мастните киселини омега-3, 
     минерали, витамини, особено от група В, фолиева киселина. Омега-3 се съдържа в рибата. Витамините от група В - в пълнозърнестия хляб, бирените дрожди, пшеницата. Зелените зеленчуци са пълноценен източник на фолиева киселина. Обичайно такава диета дава резултат след няколко седмици, когато емоционалното състояние е по-добро и стабилно. Ако нямате подобрение, вие трябва да се обърнете към психотерапевт - такава форма на депресия изисква дълго и комплексно лечение. (Бел. ред. Най-богато на омега-3 е маслото от сьомга – в Епамар стронг, а всички витамини от група В се съдържат във Витатабс АBCDE).

Споделяйте! 
     Всеки специалист знае, че конкретно решение за преодоляване на депресията няма. Но се твърди, че едно от добрите лекарства е разговорът. Трябва да изхвърляте напрежението, а не да го натрупвате вътре в себе си, защото рано или късно ще се стигне до взрив, който нервите няма да успеят да задържат. 
     За преодоляването на депресията може да ви помогне търсенето на причините за нея. Споделянето със специалист ще ви помогне и да разберете какво предизвиква вашите негативни емоции и как те влияят на настроението ви. Такъв разговор за миналото ви помага да гледате в бъдещето, да разберете дълбоката причина за проблема и да промените отношението си към нея.

Медитирането помага 
     Постарайте се поне 20 минути да отпуснете мускулите си и да се концентрирате над дишането си и приятните образи. Експертите смятат, че медитирането помага да се избавите от раздразнението, умората и депресията. Много медицински центрове, специализирани за лекуване на нервни болести, включително и на депресия, настойчиво препоръчват медитацията. Главната цел е концентрацията над даден момент и желанието да почувствате живота. Хората, склонни към депресии, живеят с миналото и мечтаят за бъдещето. Медитацията помага за връщане към настоящето и получаване на удоволствие от днешния живот. 
     Преди всичко трябва да се запознаете с техниката на медитацията и да я практикувате ежедневно. Необходимо е да запомните, че тук няма правилно и неправилно - важно е да следвате усещанията си, желанията си, да пробвате. Започвате с 5-минутно занимание, после увеличавате с по 5 минути. И така всеки ден. Дишайте спокойно, през носа, очите могат да бъдат отворени или затворени - това няма голямо значение. Нищо не трябва да отвлича вниманието по време на медитация. Не е важно какви мисли имате в момента, всичко трябва да съсредоточите в дишането и върху някакъв красив образ. Когато почувствате приятна топлина в крайниците, а след това - натежаване, означава, че медитацията действа. Ако имате възможност, е добре да се включите в групово медитиране в някой специализиран за това център.

По чуждестранни източнициБрой: 4, 28 януари 2010
 
 
Продукти
 
Евония (Evonia)
 
БЪРБЪР детокс
 
ХЪНИ БУШ (HONEYBUSH)
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД