в-к Лечител
в-к Лечител
 

Ваксините срещу коронавирус

Брой: 42, 21 октомври 2021 - ЗДРАВНИТЕ МИТОВЕ
ВЪЗМОЖНА Е ПАРАЛИЗА НА ЛИЦЕВИЯ НЕРВ

Един от неочакваните странични ефекти от ваксинирането срещу коронавируса се оказа парализата на лицевия нерв – такъв страничен ефект вече открили в себе си десетки хора, преминали имунизация. Тази реакция на организма, известна още като парализа на Бел, се отнася към алергичните, може да възникне при различни групи пациенти и изисква строг медицински контрол за избягване на изкривяване на чертите на лицето в бъдеще. Частично сковаване на мускулите, което впоследствие води до изкривяване на лицето, било регистрирано при поне 13 ваксинирани жители на Израел, както и в Канада, САЩ и други страни. Добре известно е, че всяка ваксина има алергичен потенциал – именно той предизвиква реакция на организма към въвеждането на антигена, която може да се прояви в това число във вид на парализа на лицевия нерв.

Има хора, които са предразположени към такива реакции: те имат хиперчувствителност или силен имунитет, който може да провокира прекомерна реакция във вид на алергия, оток на Квинке, обрив. При хората с автоимунни заболявания могат да се проявят тежки последствия. Например невропатия на лицевия нерв, която вече се появила при някои от ваксинираните – това е именно алергично автоимунно увреждане на лицевия нерв. Всъщност, както побързали да обяснят някои лекари, няма пряка връзка между ваксината и пострадалия лицев нерв – става въпрос за реакция на имунитета.

Подобна реакция на организма може да възникне и при въвеждане на антибиотик или друг препарат. Или в резултат на някои медицински процедури. Оказва се, че хората могат да получат парализа на лицевия нерв дори при провеждане на фиброгастроскопия по повод на гастрит.

При това никой не може да се смята за защитен от такова последствие от ваксинацията. Клинични признаци на поражение на лицевия нерв няма – то е анатомична особеност, която може да се прогнозира само след специално изследване.

Първият симптом на парализа на лицевия нерв е болката зад ухото, както предупреждават лекарите. След това настъпва слабост на лицевите мускули в продължение на няколко часа, която после се влошава в рамките на 48-72 часа.

 Валентин СТОЙЧЕВ

 Брой: 42, 21 октомври 2021
 
 
Продукти
 
РЕЛАКСОР
 
ДИАБЕТИЧНА СЕРИЯ „ДИЕТ НАТУР” БИСКВИТИ „ФИБРА”
 
ГУАРАНА ФОРТЕ® (GUARANA forte)
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД