в-к Лечител
в-к Лечител
 

Бъбреците

Брой: 30, 29 юли 2021 - ЛЕЧЕБНИТЕ ТАНЦИ
Минерали от глината помагат при лечението на хронични проблеми

Глината има лечебна сила. Този натурален продукт може да помага за лечение на пациентите с хронично заболяване на бъбреците: добре понасяно средство на основата на минерали от глината понижава прекомерните нива на фосфатите при тези болни.

При бъбречна недостатъчност тялото не може да филтрира достатъчно фосфатите и излишъкът от тях се абсорбира в кръвта. Това води до натрупване на калциево-фосфатни отлагания в кръвоносните съдове, което в дългосрочен план може да предизвика атеросклеротична сърдечно-съдова болест и преждевременна смърт. Сравнено с хората със здрави бъбреци, онези с нарушена бъбречна функция са най-малко десет пъти по-застрашени от инфаркт или инсулт. За да противодействат на този повишен риск, на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност се налага да приемат фосфатни уловители на всяко хранене. В стомаха и червата тези лекарства се свързват с фосфатите от храната, така че те да могат да бъдат изхвърлени от тялото неразградени, вместо да се абсорбират в кръвта. Проблемът е, че съществуващите медикаменти като калциеви и алуминиеви соли причиняват сериозни странични ефекти, в това число запек, хиперкалциемия (повишено ниво на калция в кръвта) и неврологични състояния.

Но преди няколко години учени от Института „Фраунхофер“ за клетъчна терапия и имунология в Росток, Германия, в сътрудничество с компанията FIM Biotech, разработиха ефективен терапевтичен агент, който се понася добре от пациентите. В основата на този агент са минерали (минерални силикати) от глина, откривана в района на Фридланд в североизточна Германия, формирана от отлагания на вулканична пепел в морето преди 60 млрд. години. Глината първо преминава преработка, преди да бъде рафинирана посредством специална технология.

При серия лабораторни изследвания и опити с клетъчни култури учените са успели да докажат високата улавяща фосфатите способност и степен на поносимост на минералите от глината. “Фосфатният уловител, получен от чисти минерални суровини, е точно толкова ефективен, колкото традиционните фармацевтични уловители. Той може да понижава повишените нива на фосфатите при бъбречните пациенти и за разлика от стандартните медикаменти, причинява само леки странични ефекти“, казва проф. Стефен Мицнер, професор по нефрология от Университета на Росток. Минералът може да бъде прилаган както през устата, така и директно в течността за диализа.

Изследователите вярват, че тяхната рафинирана естествена суровина би могла да се използва и при лечението на възпалителни чревни заболявания.

Бел. ред. Гъбата Полипорус има благотворно влияние върху състоянието на пикочно-половата система и черния дроб. На стр. 23 ще видите информация за уникалната гъба, която е на промоция в магазини „Лечител”.

 Превод от английски
Таня ТОНКОВАБрой: 30, 29 юли 2021
 
 
Продукти
 
ДИАБЕТИЧНА СЕРИЯ „ДИЕТ НАТУР” БИСКВИТИ „ФИБРА”
 
ДЯВОЛСКИ НОКЪТ
 
РЕДАСИН® СТРОНГ
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД