в-к Лечител
в-к Лечител
 

КАКВО ОЩЕ ЗА ПАНДЕМИЯТА?

Брой: 6, 11 февруари 2021 - Анестезията
Предаване на коронавирусната инфекция от лица, които нямат симптоми на COVID-19

Колектив от 9 научни сътрудници от Центъра за контрол и превенция на болестите в Атланта, САЩ, си поставил за цел да проучи каква част от разпространението на  SASR-CoV2 се дължи на заразените с вируса без проява на симптоми.

За тази цел те провели детайлно метаанализ  на 23 статии нa международни колективи, третиращи този проблем в различни сценарии, публикувани в реномирани научни списания.

Накрая колективът стигнал до следните констатации:

1. Предаването на вируса от заразените, но не проявяващи симптоми, се случва средно при 24% от всички заразени.

2. Предаването на вируса от заразени, с непроявени симптоми, но с последвана поява  (т.е. в крайните дни на инкубационния период, авт.) се наблюдава средно при 35% от всички заразени.

Заключение:

Авторите на проучването смятат, че мерките: носенето на маски, хигиена на ръцете, социалното дистанциране и стратегическото тестване на хора, които не са болни, ще бъдат основни фактори  за ограничаване разпространението на COVID-19, докато се утвърдят безопасността и ефективността на получените ваксини и тяхното широко приложение в световен мащаб.

Допълнение. Моето скромно мнение е: при настоящото състояние, с намаление процента на заразените, установен от масовото изследване, следва да намалява паралелно и броят на проведените лабораторни изследвани, по епидемиологични и икономически съображения.

 Проф. д-р Христо ОДИСЕЕВ, д.м.н., вирусолог


Второ допълнение. Независимо от предпазните мерки, които наистина следва да се спазват строго, независимо и от евентуалното бъдещо утвърждаване безопасността и ефикасността на шумно рекламираните ваксини срещу коронавируса, основната мярка не само за предпазване от всички щамове на Ковид-19, но и за гарантиране на ПОВЕЧЕ ЗДРАВЕ, се казва ИМУННА СИСТЕМА – която се постига чрез разумен, здравословен, научно обоснован начин на живот. Звучи познато, скучновато, банално (и не е парафирано нито от Биг Фарма, нито от управляващите политици – тези „търговци в храма“!) и не изисква допълнителни харчове, но е необорима, непоклатима, неопровержима ИСТИНА.

Останалото е въпрос на личен избор!

Атанас ЦОНКОВ, журналист и лечител, главен редактор на в. „Лечител“.


Брой: 6, 11 февруари 2021
 
 
Продукти
 
Витатабс® Мулти Лонг
 
ВЕРМЕЛА СЛИМ (Vermella slim)
 
Тоник с Ройбос
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД