в-к Лечител
в-к Лечител
 

Коронавируса

Брой: 48, 26 ноември 2020 - СТАВИТЕ
Не се разпространява чрез аерозолните микрокапчици

Аерозолните микрокапчици – миниатюрните частици, които остават във въздуха най-дълго време, след като сме кашляли, кихали или говорили, не изглежда да са особено ефикасни в разпространяването на вируса, който причинява COVID-19.

Моделирането на разпространението на SARS-CoV-2 в затворени пространства показа, че аерозолната трансмисия не е много ефикасен път. Резултатите бяха публикувани в сп. Physics of Fluids.

Физици и лекари от Института „Ван дер Ваалс-Зееман“ при Амстердамския университет използвали лазерна технология, за да измерят разпространението на частици, отделяни, когато хората говорят или кашлят. Участниците говорили или кашляли в лазерен лъч и била използвана струйна дюза за разпръскване на малки аерозолни микрокапчици. Това позволило на изследователите да измерят как се разпространяват капчиците и колко вероятно е да предадат вируса SARS-CoV-2.

Макар че микрокапчиците във въздуха със сигурност са свързани с известен риск, поради малкия си размер те съдържат по-малко вируси от по-големите капки, които се отделят, когато някой кашля, киха или говори директно срещу вас, казва Даниел Бон, един от авторите и директор на института.

„В действителност виждаме, че от гледна точка на аерозолите е относително безопасно да се влиза в добре проветрявани съвременни сгради като летища, гари, модерни офиси и др. – отбелязва изследователят. – Съвременната вентилация прави риска от аерозолно инфектиране не много голям. Количеството вируси в малките капчици е относително малко, което означава, че то става опасно, ако стоите в слабо проветрена стая сравнително дълго време заедно с инфектиран човек или след като такъв човек е кашлял вътре.“

Ако някой влезе някъде дори само няколко минути, след като преносител на коронавируса с леки симптоми е кашлял на това място, вероятността от инфектиране е „доста ниска“ според изследователите. Тя е още по-ниска, ако заразеният човек просто е говорил.

Бон коментира, че това откритие подкрепя ефикасността на носенето на маски, социалното дистанциране и други мерки, насочени срещу разпространението на по-големи капки.

„Те са толкова големи, че падат на земята в рамките на около един метър от устата ви – казва ученият. – Ако искате да намалите максимално риска от инфекция, не само трябва да спазвате дистанцията от 1,5 м, но и да се уверите, че стаята, в която се намирате, е добре проветрявана. И да си миете ръцете.“

 Превод от английски
Нели АЛЕКСАНДРОВАБрой: 48, 26 ноември 2020
 
 
Продукти
 
Хидроактивен дневен крем с UV-филтър
 
Тоалетно мляко с Ройбос
 
Хидратиращ лосион за тяло с Ройбос
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД