в-к Лечител
в-к Лечител
 

Изследване на цял град показа, че над 40% от инфекциите с новия коронавирус са безсимптомни

Брой: 32, 6 август 2020 - АХ, МОРЕТО!

Изследване на COVID-19 в поставения под карантина италиански град Во, което тествало преобладаващата част от населението, разкрива важността на асимптоматичните случаи.

Авторите му от Университета на Падуа и Импириъл колидж Лондон предполагат, че хората, които нямат или все още не са развили симптоми, са съществен фактор за разпространението на COVID-19. Те твърдят, че масовото тестване, изолирането на заразените и социалната изолация ефективно са спрели хода на епидемията.

 В град Во, с население около 3200 души, беше регистриран първият смъртен случай от COVID-19 в Италия на 21 февруари тази година. Градът беше поставен под незабавна карантина за 14 дни. През това време изследователите тестваха повечето жители за SARS-CoV-2 в началото на изолацията (86% тествани) и две седмици по-късно (72% тествани).

Резултатите разкриха, че в началото 2,6% от населението (73 души) са били положителни за вируса, а след две седмици само 1,2% (29 души) са били положителни. И при двете тествания около 40% от положителните пациенти не са проявявали симптоми (асимптоматични). Резултатите показаха също, че са били необходими средно 9,3 дни (между 8 и 14 дни) за изчистване на вируса от тялото на пациентите.

Никое от децата под 10-годишна възраст при изследването не е дало положителен резултат, въпреки че няколко от тях са живели с инфектирани членове на своето семейство. За разлика от тях, възрастните хора, съжителстващи със заразени пациенти, с голяма вероятност се оказвали положителни.

В резултат на масовото тестване всички положителни случаи, симптоматични или не, били поставени под карантина, забавяйки разпространението на болестта и справяйки се ефективно с нея само за няколко седмици.

Един от водещите автори, професор Андреа Кризанти, казва: „Нашето изследване показва, че тестването на всички граждани, независимо дали имат симптоми или не, осигурява начин за овладяване разпространението на заболяването и предотвратяване излизането на епидемията от контрол. Въпреки „скритото“ и масово предаване, болестта може да бъде контролирана.“

Освен, че установил процента на асимптоматичните случаи, екипът открил и, че при тях имало сходен „вирусен товар“ (общото количество на вируса в тялото на пациента), както при симптоматичните. Това означава, че дори и безсимптомните инфекции биха могли да допринасят за разпространението, както потвърдило проследяването на контактните лица в италианския град.

 Превод от английски
Калина КАМЕНОВАБрой: 32, 6 август 2020
 
 
Продукти
 
МИНИ БАЙТС с калций
 
ХЕРИЦИУМ
 
Пикногенол - регенериращ гел (PYCNOGENOL)
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД