в-к Лечител
в-к Лечител
 

Когато политици се изживяват като медици?!

Брой: 23, 4 юни 2020 - СМАРТФОНИТЕ
Атанас ЦОНКОВ

Този коментар, драги читатели, не е насочен лично срещу българския премиер БОЙКО БОРИСОВ, но, за съжаление, и нашият министър-председател се оказа в първата редица на управляващите по света, които сгазиха лука на медицината.
Ето няколко от най-фрапантните примери, които, меко казано, не са достойни за подражание.
Егото на ДОНАЛД ТРЪМП трябва да е удовлетворено, защото американският президент води хорото на тези политическо-медицински гафове.
Още в началото на тази епидемия с Ковид-19 Тръмп заяви, че това не е кой знае какъв проблем. Нищо работа. Не й обръщайте внимание.
После се стресна и опита да стресне всички американци (Той умее да прави това!) като каза, че епидемията е страшна, ще прерасне в пандемия и ще погуби 100 000, а може би и над 220 000 негови сънародници. Той говореше като медицински експерт, без да се позовава на ничие експертно медицинско мнение!?...
Върхът бе постигнат в неговата, бих казал не политическа, а театрална изява, когато той публично се „пошегува“, че Ковид-19 може да се пребори чрез дезинфектиращи средства – приемайки ги вътрешно или инжекционно.
О, чудо!? Намериха се стотици американски КАУБОИ (на български - кравари, говедари), които не прозрели „тънкото“ чувство на президента за шега, за сатира, побързаха да погълнат рискови дози белина и други дезинфектанти - съобщава „Си Ен Ен“.
Беше късно вече Тръмп да се извинява или да обяснява, че се бил пошегувал. Беше късно лекарите да призовават гражданите да не поемат тези токсични, смъртоносни течности.
• В щата Ню Джърси над 30 души бяха вече се „профилактирали“ по „рецептата на Тръмп“.
• В щата Мериленд се регистрираха над 100 такива случая…
• Малко преди скандалната „шега“ на Тръмп, от правителството на САЩ съобщиха, че белината убива вируса за 5 минути...
• Със закъснение проф. Марк Гейдстфелд от нюйоркския университет предупреди: „Не пийте белина, дори тя да е препоръчана от президента!“
По-нататък ще се наложи да се върна отново към гафовете на Тръмп.
Британският премиер БОРИС ДЖОНСЪН имаше късмет да преболедува от Ковид-19, но това не му се отрази ограмотяващо и вразумяващо.
Той като „специалист“ по имунология развиваше теорията за колективния (стадния, груповия) имунитет, според която, ако не се противодейства на инфекцията, тя може да обхване около 60% от населението (това значи да умрат към 790 000 британци!), след което разпространението на заразата ще спре, тя ще се самоограничи от само себе си.
И в България се намери един „инфекционист“, който публично проповядваше тази „хуманна“ мярка, но се намериха и политици, които я заклеймиха и отхвърлиха…
Знае се, че очакването на „вълшебния колективен имунитет“ доведе до развихряне на Ковид-19 и пациентът-премиер Борис Джонсън бе принуден да се откаже от своето медицинско безумие, което обаче струва живота на много британски островитяни.
Разбира се, изкушението за управляващите политици да се изживяват като компетентни медици, каквито за жалост не са (Тук изобщо не желая да коментирам BG случая, когато един СЧЕТОВОДИТЕЛ, пардон - един финансист, ОГЛАВЯВА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО!), е голямо.
Тръмп и Джонсън като че ли са достатъчни доказателства за казаното, ала фактите ме задължават да прибавя поне още двама-трима играчи – АНГЕЛА МЕРКЕЛ, БОЙКО БОРИСОВ…
Германската канцлерка заяви, сякаш тя го е установила, че 60-70% от населението на Германия ще се инфектира с Ковид-19. Слава богу, тя не позна, може би защото германците са по-дисциплиниран народ, например от италианците, които заплатиха твърде скъпо своята склонност към волности, хедонизъм и неспазване на карантинни мерки!
Нашият премиер и оперативният национален щаб, начело с генерал Мутафчийски, предприеха едни от най-адекватните противоепидемични мерки и това трябва да се знае.
Също трябва да се знае, че изявлението на Бойко Борисов от 6 май т.г., че хининовите препарати „СА НАЙ-ДОБРОТО СРЕДСТВО СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА“, се разминава с научната истина и може да доведе до твърде нежелани, неприятни последици.
Всеобщо е мнението, че общоприето, ефикасно и безопасно лекарство срещу Ковид-19 не съществува! Все още.
Даже един от най-авторитетните инфекционисти – френския проф. Дидие Раулт (книгата му излезе от печат у нас - „Епидемиите от птичия грип до Ковид-19“ – изд. „Колибри“ - (Поздравления!), стр. 89), отбелязва, че „Хининовите производни са „може би едни от най-успешните медикаменти срещу Ковид-19“.
Има голяма разлика между „най-доброто средство“ и „МОЖЕ БИ ЕДНО ОТ НАЙ-УСПЕШНИТЕ СРЕДСТВА“, нали?
„Хлорохинът осигурява МОЖЕ БИ едно от най-успешните лечения на коронавирусите и най-добрата превенция от тях“.
Забележете! Професор Раулт не казва „Хлорохинът е най-успешното“, а МОЖЕ БИ едно от най-успешните лечения“!?
Той също премълчава противопоказанията и страничните ефекти – често фатални! – от приложението на хлорохин!..
А това средство да се препоръчва и за предпазване от Ковид-19 си е върхът на безотговорността, след като има десетки природни средства за тази профилактика, които са достъпни, ефикасни и абсолютно безвредни!..
Междувременно наскоро британското специализирано издание „Бритиш медикъл журнал“ публикува данни от най-новите френски и китайски научни изследвания, според които „хининовите препарати не притежават никакви предимства в сравнение с останалите рутинни средства срещу Ковид-19 и не се препоръчва масовата им употреба“.
Боя се, че въпреки някои взети предпазни мерки у нас, хининовите деривати, не само ще поднесат разочарования, но ще доведат мнозина и до летален изход. Тоест не болестта, а „терапията“ ще убие някои непредпазливи и доверчиви пациенти, страдащи от сърдечно-съдови и други заболявания…
Е, има и други по-разумни, по-безопасни, по-хуманни подходи за противодействие на тази пандемия, но както Доналд Тръмп, така и Борис Джонсън, а и Бойко Борисов, НЕ ЗНАЯТ ИЛИ НЕ ИСКАТ ДА ЗНАЯТ (?!) ЗА ТЯХ.
Думите, Бойко, думите, са опасно нещо – те могат и да спасяват, и да убиват!
В програмата на бившия американски президент Бил Клинтън имаше три принципа.
Третият принцип, уж последен, но все пак изключително важен, част от ядрото на президентската политика, бе: „Не забравяй ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!“. Аз бих добавил към него: "И помни, че това е най-трудната задача за решаване на всяко правителство!"
Биологията и медицината са не само жизненоважна сфера за човека, но и една от най-сложните, бих казал и най-сложната във Вселената.
Опасно е да се доверяваш дори на известни специалисти, а още по-недопустимо е да се изявяваш като медицински капацитет, какъвто не си.
Не знам доколко достоверна и обхватна е медицинската статистика у нас, но до 6 май се съобщаваше за 2 починали от Ковид-19 всеки ден, а след като хининовите медикаменти влязоха в болниците - всекидневната сводка за жертвите се фиксира с числото 3, а през последните дни щабът съобщава, че всеки ден умират ПО 4 ДУШИ от Ковид-19, стигна се и до 5 (пет)!..
Не съм убеден, че всички умират от Ковид-19! Още докато премиерът се изцепи, че хининът е „най-доброто лекарство срещу Ковид-19“, бях потресен и си отбелязах, че жертвите на Ковид-19 ще почнат да се увеличават. А още на 6 февруари 2020 г. в „Лечител“ публикувах предупреждението, че „НЕВЕЖЕСТВОТО Е ПО-СТРАШНО ОТ ВИРУСИТЕ“.
***
Този коментар беше написан и свършваше тук, когато американският президент отново втрещи света с медицинските си експерименти и изявления. Реших, че е полезно да препечатаме статията от сп. „Лансет“ (2018 г.) - може би най-авторитетното медицинско издание в света – за "ЗДРАВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА АМЕРИКАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ДОНАЛД ТРЪМП“ (превод проф. д-р Христо Одисеев). Вижте статията по-долу на страницата!
Впрочем не е нужно да си лекар, психолог или психиатър, за да се досетиш, че Тръмп не е в „отлично здраве“. От повечето му публични речи е очевидно, че не е сам даже, когато няма друг човек до него…
Само преди 2-3 седмици Тръмп обяви, че най-доброто лекарство срещу Ковид-19 е РЕМДЕЗИВИР. Аргументите му останаха тайна за публиката… Може би той или неговите медицински съветници се позоваваха на казаното от един експерт на СЗО Брус Айлвард (Bruce Aylward): „Има едно лекарство, за което към настоящия момент мислим, че реално може да бъде ефикасно. И това е ремдезивир“.
Никой никъде не уточни колко е струвала тази реклама, подпечатана с авторитета на СЗО… Неслучайно Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) не е одобрила ремдезивир за обща употреба. А се прилага само при най-тежки случаи, когато пациентите се намират в последен стадий на боледуването.
Този път Тръмп надмина дори себе си. Каза, че вече цяла седмица пие хининов медикамент (не спомена да има Ковид-19!), каза, че се чувства добре и ще продължи това самолечение, ако продължава да се чувства добре…?!
Моята (Ат.Ц.) лична прогноза, е че този невероятен, необоснован, ненужен, безумен самолечителски експеримент няма да може да продължи много…
Доналд Тръмп се нуждае спешно, неотложно от пълноценно, комплексно, ЕТИОЛОГИЧНО (а не само симптоматично, както е досега!) ДИАГНОСТИРАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ, което бих могъл да му предложа – разбира се в екип с неговите лекари и в пълна дискретност, но… Това зависи от посланика на САЩ в София, от съветниците на американския президент и най-вече – от самия него. Иначе на близкия хоризонт се очертават много черни новини от Белия дом!..
За да не изостане от цитираните вече водещи политици, и бразилският президент ЖАИР БОЛСОНАРО първоначално се изхвърли да успокоява своите сънародници, че Ковид-19 бил „безобиден вирус", „лек грип“, а според последните съобщения на информационните агенции Бразилия вече се конкурира със САЩ, Италия и Русия по броя на инфектираните и починалите от „безобидния“ Ковид-19…
За съжаление, всеки ден се натрупват нови доказателства за достоверността на моите мрачни твърдения и прогнози.
Днес, 25 май 2020 г., доц. Георги Попов, началник на клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинска академия, заяви по БНТ: „Хидрохлорохинът беше приет с голяма надежда за лечението на Ковид-19, но нашият клиничен опит показа, че приложението му е опасно за доста пациенти. Има пациенти, за които въобще няма да го ползваме – това са тези със сърдечно-съдови заболявания и с очни заболявания, тъй като може да причини отлепване на ретината, вече имаме такъв случай…“
Доц. Попов не каза колко от лекуваните коронавирусни пациенти са починали поради неовладяна сърдечна недостатъчност или аритмия, предизвикани от употребата на хининовия медикамент…
Сухата статистика сочи само, че смъртните случаи нарастват последователно - по 2, по 3, по 4, по 5 на ден…
На 26 май 2020 г., драги читатели, преди да предам този ръкопис за печат, по електронните медии долетяха още свежи новини:
1. Президентът Тръмп потвърди усмихнат, че е жив след двуседмично приемане на хининов препарат (неизвестно защо го е приемал!?). Фирмата „Булбио“ може да цитира този случай за реклама на своята хининова продукция…
2. Националният здравен инспектор - доц. Ангел Кунчев напомни, че хлорохинът може да се приема само под лекарски контрол… Премълча за възможните рискове…
3. Сп. „Лансет“ съобщава, че хининовите деривати предизвикват два пъти по-висока смъртност сред лекуваните корона-вирусници…
4. Световната здравна организация (СЗО) излезе с препоръка: временно да се преустановят терапиите с хининови медикаменти на коронавирусни пациенти…
***
Проф. Николай Витанов (от БАН и от Националния антивирусен щаб – ето че и някои математици се правят на медици) продължава да се изживява като автор на „математически модели“ за коронавирусната пандемия у нас, но споменатите по-горе числа на смъртните случаи – 2,3,4,5… на ден, не му говорят нищо. Не го интересуват. Не се връзват с неговите свръхнаучни „модели“!?..
Здравейте!


Брой: 23, 4 юни 2020
 
 
Продукти
 
ВИВАНИЯ крем (VIVANIA)
 
ВИВАНИЯ лосион за тяло (VIVANIA)
 
БОДИФЛЕКС® комби (Bodyflex® Combi)
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД