в-к Лечител
в-к Лечител
 

АНАЛГЕТИЦИТЕ НЕ ПОМАГАТ ПРИ ХРОНИЧНА БОЛКА

Брой: 10, 7 март 2019 - ОСТЕОПОРОЗАТА
Опиоидните (наркотични) аналгетици, такива като оксикодон и хидрокодон, притежават ярко изразени обезболяващи свойства. Тези препарати някога се използвали преди всичко за лечение на болки при онкологични заболявания или остра (краткотрайна) болка - например от травма или след хирургическа операция. След това опиоидите започнали да навлизат и в „чужда” територия – за лечение на хронична болка, възползвайки се от финансовия интерес на фармацевтичните компании, които омаловажили страничните ефекти, рисковете от предозиране и зависимост.
Тези усилия за разширяване на пазара на опиоидните обезболяващи били много успешни от гледна точка на финансовата изгода за фармацевтичните корпорации, но не и за качеството на грижите или подобряване на живота на пациентите. Само за период от десет години рецептите за опиоидни аналгетици в САЩ нараснали от 75 милиона до 209 милиона.
Наркотичните аналгетици не са панацея и не са подходящи за всички. Тяхното използване може да бъде много опасно, с увеличаване на дозите възникват все повече усложнения, като смъртните случаи съвсем не са изключение. През 2009 г. повече хора в САЩ починали от предозиране с рецептурни медикаменти, отколкото от автомобилни катастрофи.
Значителните рискове за здравето при хроничен прием на опиоидни аналгетици включват хипералгезия, когнитивни нарушения, запек, нарушения на съня, хормонален дисбаланс и нарушения на имунната система, зависимост от препаратите.
Съгласно ново изследване, опиоидните препарати, отпускани по рецепта, не само са свързани с риск от развитие на зависимост и предозиране, но и почти не помагат на хората с хронична болка.
Изследователите открили, че други лекарства и методи за лечение (например физиотерапия) помагат по-ефективно при неонкологични болки. Но когато опиоидите не могат да контролират болката, лекарите най-често просто увеличават дозировката. Подобен подход води до зависимост. Медиците подкрепят използването на опиоиди при болки вследствие от рак. Но тези препарати често се предписват и при болки в гърба, главоболие, следоперационни болежки и други състояния.
В новото изследване учените анализирали информацията от 96 предишни клинични изпитания на рецептурни опиоиди за лечение на хронична неракова болка, в които участвали общо над 26 000 души. Във всяко клинично изпитание участниците получавали опиоиден препарат, неопиоидно лечение и плацебо. Състоянието на изпитваните било проследявано минимум един месец.
Анализът показал, че в сравнение с плацебото при 12% от пациентите, получаващи опиоди, било отбелязано облекчаване на болките, при 8% - подобрение на физическото състояние и при 6% - подобрение на качеството на съня.
„Предимствата на опиодите за лечение на хронична болка са доста скромни”, заявил авторът на изследването Джейсън Бусе, доцент в катедрата по анестезия на Медицинската школа при университета „МакМастър” в Онтарио.

Делян ВАСИЛЕВ


Брой: 10, 7 март 2019
 
 
Продукти
 
МЕНОМАКС®
 
Витатабс E50
 
ХолеСтоп (KoleStop)
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД