в-к Лечител
в-к Лечител
 

СТУДЪТ ЗАБАВЯ СТАРЕЕНЕТО

Брой: 8, 21 февруари 2019 - КРАЛСКАТА БОЛЕСТ
Стареенето на организма е процес, който е невъзможно да бъде спрян, той е неделима част от живота. Но защо едни хора остаряват бързо, докато други доживяват до дълбока старост, съумявайки да запазят младежки облик? От какво зависи скоростта на стареенето? Учените предложили наскоро нова теория.
Смята се, че студът е приятел на човешкия организъм (в разумни граници, разбира се). Ниските температури помагат да се съхрани младостта и да се забави скоростта на проявяване както на външните, така и на вътрешните признаци на стареене.
Действително, много учени смятат за по-полезни ниските температури. Някои дори препоръчват да се правят дълги разходки през зимата и постепенно човек да се приучава към студен душ, тъй като това тонизира организма. Но наистина ли ниските температури са залог за дълголетие?
Мащабно проучване на тази тема провела изследователката от Морската биологична лаборатория при Университета в Чикаго Кристин Грибъл. За своя опит тя взела единадесет генетично различни щамове на ротатории (тип сладководни микроскопични червеи с билатерална симетрия), тъй като именно тези организми се използвали за изследване на процесите на стареене в последния век.
Грибъл постепенно понижавала температурата на средата, след което наблюдавала реакцията на ротаториите и фиксирала измененията в продължителността на живота им. Показателите действително се повишили с 6-100% в зависимост от генетичния щам на организма.
Науката твърди, че причина за стареене е натрупването в организма на реактивни форми на кислорода, в частност, свободни радикали, които се образуват в клетките в резултат на метаболизма. Реактивните кислородни форми въздействат негативно на тъканите, постепенно разрушавайки мембраните и изваждайки клетките от строя. Именно поради това кожата става увиснала, мускулите отслабват, а работата на органите се нарушава.
По-рано се смятало, че студът е способен да забави стареенето, защото понижаването на температурата забавя и метаболизма, а, следователно, от клетките се освобождават по-малко свободни радикали.
Въпреки това, изследването на Грибъл доказало, че по-важна роля в тази ситуация играят гените. Ако скоростта на стареене можеше да се регулира с помощта на понижаване на температурата, показателите за продължителността на живота щяха да се повишават еднакво, независимо от вида на ротаториите, но не станало така – различните генетични щамове реагирали на студа по различен начин.
Да, генетиката е важна, но опитът подсказва и друго: вредните навици, отсъствието на физическа активност, неправилното хранене, отказът от лечение на едни или други болести влияят пряко на скоростта на процесите на стареене. Все пак и студът е полезен, защото по време на изпитанията се увеличила продължителността на живот на всички ротатории, макар и само с 6%.

Симеон НИКОЛОВ


Брой: 8, 21 февруари 2019
 
 
Продукти
 
ВЕРМЕЛА СЛИМ (Vermella slim)
 
Аргисан®
 
МЕНОМАКС®
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД