в-к Лечител
в-к Лечител
 

Храносмилането

Брой: 31, 1 август 2018 - РАК НА КОЖАТА
ЛЕСНИ И ЕФЕКТИВНИ МЕТОДИ ЗА ЗДРАВ СТОМАХ

Храносмилането е сложен процес, от който до голяма степен зависи здравето на целия организъм. За съжаление, има редица фактори, които нарушават работата на храносмилателния тракт, и тогава се появяват неприятни симптоми като подуване, повдигане, запек и т.н. Все пак неприятните усложнения могат да се избегнат благодарение на използването на някои прости и достъпни средства.
Масаж на корема
Един от най-ефективните методи за възстановяване на перисталтиката на червата и борба със запека е масажът на корема. Той допринася за тонизиране на мускулите на органите на храносмилателната система. При подуване на вътрешните органи по време на запек масажът на корема е по-добре да се прилага в легнало положение по гръб, като движенията се изпълняват по посока на придвижването на храната в червата, по часовниковата стрелка.
Дихателна гимнастика
Ако изпитвате стрес, това може да се отрази негативно на храносмилането. Под влияние на стреса организмът хвърля всички сили за борба с него и от това страда цялата храносмилателна система. Преди ядене направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания, това помага за отпускане и съсредоточаване върху яденето.
Пийте достатъчно вода
Редовното пиене на вода стимулира нормалната работа на стомашно-чревния тракт и целия организъм. Ако водата е недостатъчно, очистването се затруднява и всичко ненужно и вредно остава в клетките, междуклетъчната течност, червата и другите органи, отравяйки при това организма.
Водата не само помага да се хидратира дебелото черво и да се ускори извеждането на токсините и освобождаването на червата, но е и основно хранително вещество за лигавицата, която поддържа бактериите в тънките черва за правилно храносмилане и поглъщане на хранителните вещества.
Храносмилателни ферменти
Нашият организъм има нужда от три вида хранителни ферменти, за да преработва храната: липаза – за разлагане на мазнините, амилаза – за преработка на въглехидратите и протеаза – за преработка на белтъчините.
При много хора е нарушен балансът на тези ферменти поради неправилно хранене, прекомерна употреба на лекарства и спазване на грешна диета. Използването на допълнителни ферменти в краткотрайна перспектива може да възстанови работата на стомашно-чревния тракт.
Джинджифил
Джинджифилът е подходящ при преяждане. Той съдържа фитонциди и етерични масла. Тези вещества леко повишават температурата и ускоряват метаболизма. По този начин организмът започва по-активно да изгаря калории. (Бел. ред. Джинджифил се съдържа в продукта на „Лечител“ Зинерин® форте плюс. Повече информация за него на стр. 23.)
Сок от алое вера
Сокът от алое вера традиционно се смята за един от най-ефективните растителни препарати за стомаха. Съдържащото се в състава на сока и месестата част вещество алантоин допринася за ускоряване на процесите на регенерация, което помага при зарастване на рани и отстраняване на възпалителни процеси. Така също то нормализира секрецията на стомашен сок, което води до подобряване на защитата на вътрешната повърхност на стомаха.
Костен бульон
В костния бульон се съдържа желатин, който влияе благотворно на лигавицата на стомаха и червата. Това гарантира добро храносмилане. Ползата от костния бульон е в това, че той се усвоява добре и може да помогне за преработката на другите хранителни продукти. Желатинът се свързва с водата в стомашно-чревния тракт и помага на продуктите по-лесно да се движат през червата.
Разбира се, тези съвети не са панацея срещу заболявания на стомашно-чревния тракт, те могат да помогнат преди всичко при краткотрайни проблеми. Ако вашето неразположение е съпроводено с болка или други проблеми в продължение на няколко дни, непременно се обърнете към специалист за определяне на причините и получаване на квалифицирано лечение.

Иван ПЕТРОВ


Брой: 31, 1 август 2018
 
 
Продукти
 
ГИНКОМАКС® (GINKGOMAX)
 
ВЕРМЕЛА СЛИМ (Vermella slim)
 
СТЕВИЯ – сладката билка
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД