в-к Лечител
в-к Лечител
 

ШУМ В УШИТЕ

Брой: 29, 19 юли 2018 - ШУМ В УШИТЕ
ОТ КАКВО СЕ ПРИЧИНЯВА ТИНИТУСЪТ

Няма човек, който не е имал някога слухов проблем, продължил поне няколко секунди. Неотдавна актрисата Нети обясняваше обстойно колко болезнено приема шума в ухото, който я тормози от месеци. Проблемът не подминава младите, но с възрастта смущенията зачестяват и често стават постоянни. Поне 30% от 50-годишните са засегнати било с едното или с двете уши. При някои неразположението се появява от време на време, при други - не спира.
Около 15% от хората някога в живота си са страдали от пищене в ушите. За какво става въпрос?
Шумът в ушите, или наричан още тинитус, може да вгорчи живота ви
Епизодичното пищене на ушите може би е причинено от натрупване на ушна кал, от продължителен престой в шумна среда, от нарушаване на целостта на тъпанчевата мембрана, от склерозиране на костиците на средното ухо. 
При рязка промяна на артериалното налягане също е възможно да ви “писнат” ушите. (Бел. ред. АНТИПРЕС е екстракт от маслинови листа и подпомага регулирането на кръвното налягане – талон за отстъпка в цената ще видите на стр. 23.) При някои възпалителни заболявания като грип може да се намали слухът и да се появи шум в ухото. При страдащите от Мениеров синдром шумът в ушите е добре познат и е съпроводен с проява на световъртеж, гадене, повръщане.
Хроничният шум в ушите се появява при травма на слуха при силна експлозия (дефлаграция). Може да е провокиран от проблем с холестерола или високото кръвно, от усложнения със зъбите, от използването на медикаменти или след емоционален шок. Най-често е симптом за остаряване и за загуба на слуха.
Рядко някой отива при специалист УНГ, ако липсват тревожните симптоми, а тогава лечението е по-ефикасно. Добре е при наличието на шум, особено ако е само в едното ухо и е съпроводен със световъртеж, задължително да идете при специалист /невролог, УНГ, отоневролог/. Предполага се, че шумът възниква, ако се увреди слуховата мембрана или в средното ухо има някаква инфекция. Вътречерепните шумови ефекти могат да са в резултат от продължителното физическо или емоционално напрежение. Тогава шумът не е постоянен, а е пулсиращ в унисон с пулсациите на вътрешната сънна артерия. Това смущение изчезва без всякакво лечение.
Избягвайте редица лекарства
Антибиотици, диуретици, противоракови, антидепресанти... Съществуват около стотина ототоксични медикамента, които потенциално могат да увредят слуховия апарат. Дори аспиринът и ибупрофенът в големи дози са непрепоръчителни.
Опитайте нетрадиционната медицина
Хипнозата и акупунктурата не лекуват точно шума в ушите, но помагат по-лесно да се понесе. Един от всеки трима пациента смята, че смущенията намаляват след терапия с акупункура.
Лекувайте се
При хроничен шум в ушите след изживян стрес, благоприятно въздействие има вазодилататорът и мембранният оксигенатор. Медицината не е открила чудодейни средства, с които да се реши проблемът веднъж завинаги. Правилно е да се лекуват заболяванията, които провокират шума в ушите като високо кръвно налягане и хиперфункция на щитовидната жлеза.
Направата на компютърна томография на главата и лекарствената терапия са от полза.
Да се учим да не го забелязваме
Неудобството от шума в ушите намалява с времето. Хората привикват с него, а някои го игнорират напълно. Понякога за това са необходими няколко месеца или години. Подобно на тези, които живеят в близост до железопътна гара, но не се будят от свирките и тропота на преминаващите влакове. Специалистите препоръчват лечение от типа „клин-клин избива“ - т.е. с друг шум с по-слаб интензитет да накарате мозъкът да забрави за пищенето в ушите.
Носене на протеза
Загубата на слух с напредване на възрастта изисква носенето на слухов апарат. Благоприятният ефект от него е, че намалява шума в ушите. Продават се и комбинирани апаратчета, които подобряват слуха и заглушават пищенето. Медицината препоръчва и слухови импланти. Когато загубата на слух е значима, се прави операция на вътрешното ухо.
Случаите, които изискват хирургическа интервенция, са много малко. Правят се при аневризъм, при тумор в ухото, при анормално разширение на вената и т.н. При тези болни не говорим за шум, а за барабанене в ушите. Съвременната медицина работи усилено върху магнитни стимулатори, които чрез електромагнитното поле да активират определени зони в мозъка и се намалява смущението. Разработват се и всевъзможни протези, които ще влязат в употреба след години, когато експерименталното проучване завърши.

Антоанета ТИТЯНОВА


Брой: 29, 19 юли 2018
 
 
Продукти
 
БРОКОЛИ
 
Фосфохолин Актив Мемори
 
УБИГОЛД Q10 – 100mg
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД