в-к Лечител
в-к Лечител
 

Пептид в декоративния тютюн се бори с инфекциите

Брой: 27, 5 юли 2018 - ЖЕНСКО ЗДРАВЕ
Екип учени от Мелбърнския университет „Ла Троуб“ показаха, че протеин в състава на един вид тютюнево растение може да се бори с животозастрашаващи инфекциозни болести.
Това научно откритие би могло да доведе до разработване на нов клас антибиотици и да помогне за справяне с предизвикателството на нарастващата резистентност към тези лекарства.
Екипът на д-р Марк Хюлет и д-р Марк Квансакул от Института „Ла Троуб“ за молекулярна медицина показа, че пептидът NaD1, който се съдържа в цветовете на декоративното тютюнево растение Nicotiana alata, притежава „разбиващи инфекциите“ качества, по думите на учените.
„Инфекциозните болести са тежък световен здравен проблем, отговорен за над един от всеки осем смъртни случая, и смъртността се очаква да нарасне драстично през следващите 30 години“, каза Хюлет.
Използвайки възможностите на Австралийския синхротрон (вид ускорител на частици), учените демонстрираха на атомно ниво как пептидът от декоративния тютюн може да атакува и унищожава причинителя на опасна гъбична инфекция. Той перфорира подобния на парашут външен слой на клетките на Candida albicans, което води до тяхното разкъсване, експлодиране и смърт.
„Те действат по различен начин от съществуващите антибиотици и ни позволяват да изследваме нови методи за борба срещу инфекциите. Това е вълнуващо откритие, което би могло да се използва за създаване на нов клас животоспасяваща антимикробна терапия срещу редица инфекциозни болести, в това число резистентния към метицилина златист стафилокок и вирусни инфекции като ХИВ, зика, денга и австралийски енцефалит“, коментира Хюлет.
През 2014 година той и д-р Квансакул откриха, че NaD1 може да е ефективен и за унищожаване на раковите клетки.
Цветовете на Nicotiana alata произвеждат мощни антигъбични молекули, за да се предпазват от болести. Растението е сродно с, но различно от тютюна, отглеждан за комерсиална употреба.
Бел. ред. Има и други средства, които могат да се борят с инфекциите. На тази страница виждате гъбата Херициум.

Превод от английски
Лора ПАНОВА
Брой: 27, 5 юли 2018
 
 
Продукти
 
Хидроактивен дневен крем с UV-филтър
 
ФЕРОМАКС тоник стронг (FERROMAX Tonic Strong)
 
Витатабс E50
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД