в-к Лечител
в-к Лечител
 

Личното здраве е предизвикателство пред всеки от нас

Брой: 25, 21 юни 2018 - ГЛАВОБОЛИЕТО
Според Световната здравна организация здравето е „състояние на пълно физическо, духовно и социално благосъстояние, както и липса на заболявания, неспособност и непригодност“. Здравето включва всяко измерение на живота – бърз ум, балансирани емоции, добра кондиция. То се влияе още от следните фактори - генетични, социални, екологични, поведенчески нагласи и здравни грижи.
Храна и хранене. Храненето снабдява организма на човека с необходимата му енергия, за да работи, да се движи и съществува. Без храна човек може да издържи не повече от 40 денонощия.
Има два продукта безценни за човешкото здраве, ако са натурални - мед и вино, е казал Хипократ.
От напитките най-важна е водата за личното здраве. Приема се според теглото на всеки индивид, според сезона и индивидуалната потребност.
Слънцето. То е основен доставчик на енергия, без който не може да съществува света. Но не бива да се прекалява с излагането на тялото на силни слънчеви лъчи. Слънцето лекува, но и разболява.
Въздух и околна среда. Въздухът, който дишаме, е основен външен фактор, който влияе на нашето стареене. Чистият въздух подмладява, а замърсеният ни състарява. Темата за вредните прахови частици, завишения въглероден диоксид и мерките за чистота на въздуха в големите градове е твърде широка.
Бих желал да напомня на уважаемите читатели ролята и мястото на хранителните добавки, продавани във веригата магазини „Лечител“, за опазване на общественото здраве на моята родина - за десетките хиляди души, излекувани у нас, а и извън България. Най-широко използваните от тях са Саменто и Нони , които лекуват болни – от деца до възрастни. Тези добавки имат и извънредно широк терапевтичен спектър.
Многобройни са хранителните добавки за конкретни заболявания: високо кръвно налягане, сърце, диабет, черен дроб, стомашно-чревен тракт, нервна система, кости, кожа, синузит, болки в ушите, простата, главоболие, стимулатори на имунната система, адаптогени, антиоксиданти, минерали, витамини и други.
Вода. Тя е основен фактор за съществуването на живота на Земята. Има най-голямо значение за живите и растителни организми. Водата е универсално терапевтично средство.
Стрес. Стресът е всеки фактор, който предизвиква претоварване на част или цялата нервна система и ускорява стареенето. Водете максимално спокоен начин на живот.
Духовност. Не бива да забравяме, че освен физически измерения, здравето има умствена и духовна страна. Също и емоционална. Освен да разпознаваме и да отхвърляме лошите мисли, трябва да ги заместваме с истина и правда.
Уважаеми читатели на моя единствен и почитан в. „Лечител“, искам твърдо да подчертая пагубното влияние на компютрите и смартфоните, върху психичското здраве, особено що се отнася до децата, тийнейджърите и младите хора.
Движение, ходене, упражнения и други. Физическата активност е залогът за оптимизация на жизнената енергия. Всяка физическа дейност, която се извършва през деня, има значение за поддържане на подвижността и доброто здраве. Ако може да дадем на всеки човек точното количество храна и упражнения, нито твърде малко, нито твърде много, ще сме открили най-сигурния път към здравето, е казал Хипократ.
Млади хора, здравето зависи изключително от вас, то е във вашите ръце и според вашия разум. Някои болести започват безсимптомно и често остават недиагностирани. Затова не пропускайте профилактичните прегледи. Създайте си навици за здравословен сън и почивка.
Антиоксиданти. Те намаляват опасността от развитието на над 80 болести, включително едни от най-опасните - сърдечните, рак, артрит, диабет, подагра, инфаркт, инсулт, атеросклероза и други.
Всички антиоксиданти са важни за нас, но витамините А, С, Е са абсолютно необходими. Към групата на антиоксидантите са микроелементите селен и цинк, коензим Q10, мелатонин, алфалипоева-киселина, омега-3, 6 и 9. Всички тях може да откриете в магазини „Лечител“.
Бих желал да се обърна с няколко реда към хората от моето поколение и тези, които са по-млади с около 15 години.
Уважаеми, в тази възраст поради много причини един от двамата съпрузи (партньори) остават сами. Лекарите твърдят, че самотата е основна причина за боледуването на тези хора, че самотата е рисков фактор за развитието на тежки заболявания, вирусни инфекции, сърдечни проблеми, постоянна умора, депресия, чувство за потиснатост.
Бих желал хората от старческата възраст да не допускат стареенето да се превърне в неизбежно нещастие.

Стоян САВОВ, 84 години
гр. Пловдив


Брой: 25, 21 юни 2018
 
 
Продукти
 
ВИТАТАБС® Актив В натурал
 
БЕТАМАКС®
 
ДЯВОЛСКИ НОКЪТ
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД