в-к Лечител
в-к Лечител
 

СЛУХА

Брой: 24, 14 юни 2018 - ИГРАЧКА-ПЛАЧКА
Влияе се от диетата

Загубата на слух е проблем, засягащ много хора. Някои данни предполагат, че диетата може да влияе върху риска от развитието й. По-ранни изследвания се фокусираха върху това, как определени хранителни вещества се отразяват върху него, но зависимостта между храненето като цяло и вероятността от загуба на слух не беше изяснена.
Сега изследователи от болницата Brigham and Women’s в САЩ разгледаха връзката между три различни диети и риска от загуба на слух при 70 966 участнички във Второто изследване на здравето на медицинските сестри, които били проследени в течение на 22 години. Резултатите показали, че здравословното хранене е свързано с по-нисък риск от придобита загуба на слух при жените.
Анализът на събраната подробна информация за храненето демонстрирал, че при тези участнички, които съблюдавали възможно най-здравословна диета, имало с почти 30% по-нисък риск от умерена или по-тежка загуба на слух в сравнение с другите, които се отклонявали от здравословното хранене.
Диетите, които обхванало изследването, включвали Средиземноморската (зехтин, зърнени и бобови храни, зеленчуци, плодове, ядки, риба и умерена консумация на алкохол), така наречената DASH (Диетични подходи за спиране на хипертонията, която е богата на плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти, и бедна на натрий), и трета, която съдържа елементи от първите две.

Превод от английски
Елица ТАНЧЕВА


Брой: 24, 14 юни 2018
 
 
Продукти
 
АстаКапс
 
УРИСАН® (URISAN)
 
КРОМИСАН (KROMISAN)
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД