в-к Лечител
в-к Лечител
 

Черния дроб

Брой: 23, 7 юни 2018 - ЛЯТНО ЗДРАВЕ
Скритата сила на индийското орехче

Ароматът на индийско орехче извиква образи на есен, тиквен пай и греян ябълков сайдер. Но подправката от дълги години се използва в традиционната китайска медицина за лечението на стомашно-чревни заболявания. Сега група учени откриха как тя помага и на други органи, особено черния дроб.
Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO) в света се консумират 9000 тона индийско орехче годишно. То представлява семето на дървото Myristica fragrans, което е разпространено в Индонезия, и се използва за лечение на астма, ревматични болки, зъбобол и инфекции. Лабораторно беше демонстрирано, че може да се бори с хиперлипидемията, хипергликемията, увреждането на сърдечната тъкан и хепатотоксичността. Вдъхновени от тези изследвания, учени от Американското химично общество решили да разгледат как индийскотото орехче предотвратява чернодробното увреждане.
Те използвали миши модел на чернодробна токсичност, за да тестват механизма в основата на тези защитни ефекти. Метаболомните анализи показали, че индийското орехче действително предпазва черния дроб, като възстановява по-здравословни нива на различни липиди и ацилкарнитини. Изследванията на генната експресия разкрили, че тази подправка модулира така наречения пероксизом пролифератор-активиран рецептор алфа (PPARα) и че тя не защитава мишките от чернодробна увреда, ако генът за него се премахне. В допълнение учените установили, че вещество в индийското орехче, наречено мирислигнан, оказва силен предпазен ефект срещу увреждане на черния дроб.

Превод от английски
Борислава СТАНКОВА


Брой: 23, 7 юни 2018
 
 
Продукти
 
ГИНКО БИЛОБА (Ginkgo Biloba) 60 mg
 
КРОМИСАН (KROMISAN)
 
ПробиМакс 8®
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД