в-к Лечител
в-к Лечител
 

МЕЛАТОНИНА

Брой: 14, 5 април 2018 - ЧЕСТИТ ВЕЛИКДЕН!
Потиска растежа на туморите при рак на гърдата

Повечето хора знаят, че мелатонинът е хормонът на съня. Той помага за успокояването на тялото всяка нощ. Благодарение на него заспивате.
Но мелатонинът може много повече.
Той е един от най-силните убийци на рака. Изследвания показват, че мелатонинът стимулира имунната система. Предпазва от токсичните странични ефекти на химиотерапията и лъчетерапията. Ускорява зарастването на раната след операция. Хората с високи нива на мелатонин са с по-висок шанс за оцеляване след отстраняване на злокачествен тумор.
Скорошни изследвания доказват, че мелатонинът потиска растежа на туморите при рак на гърдата.
В университета на Мичиган учените отгледали тумори на рак на гърдата в лабораторни условия. Те „хранели“ туморите с химикали, които със сигурност ускоряват растежа им. Използвали истински естроген и изкуствени естрогеноподобни вещества като бисфенол А - токсичен химикал (ксеноестроген), съдържащ се в пластмасите и в хиляди вещи в домакинството. (Бел. ред. На стр. 5 четете как може да ограничите излагането си на опасните ксеноестрогени.)
Третирането на клетките с мелатонин понижило броя и размера на туморите.
Същият ефект бил наблюдаван и при хора. В изследване пациентите с глиобластома (вид рак на мозъка) били подложени или само на лъчетерапия или на лъчетерапия с прием на мелатонин. След една година 23% от пациентите, приемали и мелатонин, били все още живи. Никой от групата, подложена само на лъчетерапия, не оцелял.
Същото било наблюдавано и при пациенти на химиотерапия. Лекарите в Италия давали мелатонин на болни от рак на белите дробове, които не се поддавали на химиотерапия. Една година по-късно 26% от пациентите, взимали мелатонин, били живи. Положението на останалите било трагично.
Изследванията показват, че мелатонинът задейства апоптозата (саморазрушаването на клетките), забавя растежа на туморите, прекъсва притока на кръв към тумора, блокира ефектите на естрогена върху раковите клетки. Той е и мощен антиоксидант.
За съжаление, при всички хора с възрастта нивата на мелатонин бавно спадат. А ако пиете бета-блокери, аспирин или нестероидни противовъзпалителни средства, мелатонинът ви е съвсем малко.
Лекарите препоръчват да:
• се излагате на естествена слънчева светлина всеки ден. И да не носите слънчеви очила, без да е необходимо.
• ядете богати на мелатонин храни. Тропическите плодове помагат за повишаването на мелатонина. Препоръчителни са ананасите, бананите и портокалите. Може също да ядете повече вишни, джинджифил и домати.
• не осветявате спалнята си постоянно. Всяка светлина, независимо колко е слаба тя, може да наруши производството на мелатонин. Никога не оставяйте телевизора да работи в спалнята. Светлините в помещението докато спите намаляват производството на мелатонин наполовина. Ако не можете да затъмните напълно стаята, слагайте си нощна маска.
• приемате хранителна добавка с мелатонин. Пийте го около 20 минути преди заспиване.
Бел. ред. В магазини „Лечител“ има продукти с мелатонин – Мелатосел, МЕЛАТОНИН и Мелатонин форт.
На стр. 8 четете повече как елементът бор повлиява на раковите клетки.


Превод от английски
Силвия РИБАРОВА


Брой: 14, 5 април 2018
 
 
Продукти
 
КАНДИМИН® (CANDIMIN)
 
ЗЕЛЕН РОЙБОС (GREEN ROOIBOS)
 
Пикногенол - регенериращ гел (PYCNOGENOL)
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД