в-к Лечител
в-к Лечител
 

Златните частици

Брой: 37, 14 септември 2017 - Диабетът
Надежда за по-добро лечение на рака

Миниатюрно медицинско устройство, съдържащо златни частици, може да подобри ефекта и да намали вредите от антираковите медикаменти, съобщават учени. Те показаха, че златото увеличава ефикасността на лекарствата за белодробен рак.
То е безвреден химичен елемент и притежава способност да катализира или ускорява химичните реакции. Изследователи от Единбургския университет откриха свойства на ценния метал, които позволяват използването на неговите каталитични способности в живи организми без никакви странични ефекти.
Учените капсулираха златни наночастици в химическо устройство, за да контролират силно специфични реакции на точните места. Те демонстрираха, че то катализира насочена химична реакция, когато бъде имплантирано в мозъка на риба. Златните частици активирали и антиракови медикаменти, прилагани върху белодробни ракови клетки в стъкленица, като увеличавали ефективността им. Изследването е проведено в сътрудничество с учени от Арагонския институт за нанонаука в Сарагоса, Испания.
„Открихме нови свойства на златото, които бяха непознати досега, и нашите открития предполагат, че металът може да бъде използван за освобождаването на лекарства във вътрешността на туморите много безопасно. Предстои още работа, преди да можем да прилагаме това при пациенти, но настоящото изследване е крачка напред. Надяваме се, че подобно устройство при хората ще може един ден да се имплантира от хирурзите, за да се активира химиотерапията директно в туморите и да се ограничат вредните ефекти за здравите органи“, каза д-р Асиер Унчити-Брочета от Единбургския университет.
Превод от английски
Ели ТАНЧЕВА


Брой: 37, 14 септември 2017
 
 
Продукти
 
БЪРБЪР детокс
 
ВИВАНИЯ® БЮТИ ШОТ
 
ЗЕЛЕН РОЙБОС (GREEN ROOIBOS)
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД