в-к Лечител
в-к Лечител
 

Лъжите за ГМО

Брой: 14, 3 април 2014 - ЛЪЖИТЕ ЗА ГМО

     8 април – Световен ден срещу генно-модифицираните организми

     Те увреждат бъбреците, черния дроб и водят до затлъстяване и рак

     С всяка година все повече и повече хранителни продукти се оказват натъпкани с генетично модифицирани съскавки. Monsanto, Dow, Bayer, DuPont и други биотехнологични гиганти са превърнали ГМО в многомилиардна промишленост и изобщо не е чудно, че в последно време сме свидетели на една от най-големите PR-кампании в историята на хранителната промишленост. Нейната цел е да се убедят хората, че ГМ-продуктите са напълно безопасни, здравословни и изгодни. Какви са някои от главните „аргументи” (или по-скоро митове), изтъквани от рекламните агенти на производителите на ГМО? 

     Мит 1. Генетично модифицираните храни ще изхранят много хора 

     Въпреки масираната пропаганда, осъществявана от биотехнологичните компании в спонсорираните от тях медии, генетично модицифираните култури не дават толкова високи реколти, колкото гласят обещанията. Подробен доклад на Съюза на заинтересованите учени (Union of Concerned Scientists — UCS) от 2009 г. съобщава, че модифицираните соя и царевица не дават по-богата реколта, ако се сравняват с реколтата от обикновените соя и царевица. 
     Но дори ако бъдещите усъвършенствания успеят да повишат реколтата до известна степен, изследване от 2008 г. показало, че използването на методите на органичното селско стопанство без прилагане на химически торове и пестициди вече е увеличило реколтата със 116%. Въпреки това международните селскостопански химически компании, базирайки се на своите изследвания, продължават да убеждават обществеността, че ГМО, които реално не увеличават реколтата, са необходими и ще сложат край на глада в целия свят. 

     Мит 2. ГМО намалява използването на пестициди 

     Това, че отглеждането на ГМ-култури не изисква от фермерите голямо количество химически пестициди, е още една лъжа. Доклад от 2012 г. разкрива, че ръстът на глифозат-устойчивите „суперплевели” на вълната на ГМ-революцията фактически за последните 15 години е увеличил използването на пестициди със 183 милиона кг, или 7%. Изследвания показали, че ако новите линии генетично модифицирани царевица и соя бъдат одобрени за търговско използване, използването на хербициди може да се увеличи с цели 50%. 
     Не можем обаче да не признаем, че това е добър бизнес ход на химическите компании, които едновременно произвеждат торове и създават генетично модифицирани култури, които изискват все по-голямо количество от същите тези торове. 

********** 

     Мит 6. Няма нито едно научно доказателство, че ГМО са опасни за здравето 

     Това е едно от най-лицемерните твърдения на производителите на генетично модифицирани култури. Истината е, че американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) дори не е проверявало дали ГМ-продуктите са безопасни. Вместо това, всички те са признавани за безопасни, ако не е имало свидетелства за обратното. С други думи, FDA се основава на данните, които им съобщават компаниите, занимаващи се с изследване на безопасността на селскостопанските култури, т.е. самите производители на ГМО. 
     Още по-лошо е, че поради юридически ограничения и авторските права върху патентите на ГМО, независимите учени трябва да молят за разрешение от биотехнологичните компании за да могат да публикуват изследвания на тяхната продукция. В резултат, почти всички дългосрочни изследвания на храни за животни, които някога са били провеждани на ГМО, са се осъществявали под контрола на биотехнологичните компании, по техните собствени правила и стандарти. А няколко независими изследвания показали редица неблагоприятни последствия за здравето: дисфункция на имунната система, чернодробна недостатъчност, затлъстяване и рак. 

     Бъбреците на човека също не са пощадени

от ГМ-продуктите. За последното десетилетие количеството на случаите на тежко и остро увреждане на бъбреците са се удвоили и продължават да растат с 10% всяка година, за това съобщава ново изследване, проведено от учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Раймонд Хсу, нефролог, който ръководил изследването, заявил: „За нас беше шокиращо да открием, как за последните десетина година в САЩ се увеличават лавинообразно случаите на остро увреждане на бъбреците, което е свързано със заплаха за живота.” Разбира се, лекарите не могат да обяснят защо се увеличават тези случаи. 
     Междувременно Американското дружество по нефрология съобщи, че общото количество на смъртните случаи, свързани с остри увреждания на бъбреците и нуждаещи се от диализа е нараснало от 18 000 през 2000 година до почти 39 хиляди през 2009 г.

Владислав СТОЙКОВ

     Пълния текст четете на страници 12 и 13 от печатното издание.Брой: 14, 3 април 2014
 
 
Продукти
 
Витатабс® Мулти Джуниър
 
УБИГОЛД Q10 – 100mg
 
ДЯВОЛСКИ НОКЪТ
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД