в-к Лечител
в-к Лечител
 

ПУШЕНЕТО ПОВИШАВА РИСКА ОТ РАК НА ГЪРДАТА

Брой: 10, 11 март 2021 - ХЕМОРОИДИТЕ

Отдавна е доказано, че тютюнопушенето, както активното, така и пасивното, значително увеличава риска от различни заболявания, в това число и онкологични. Онкологичната патология е сериозен проблем за цялото човечество. В много страни тя се намира на второ място сред причините за смърт, отстъпвайки само на сърдечно-съдовите заболявания. Но скоро тази болест може да излезе на първо място. Ново изследване внесло повече яснота по отношение на основните причини за развитие и прогресиране на онкологичните болести при пушачите, в частност рака на млечната жлеза.

Ракът на гърдата се намира на първо място сред всички онкологични заболявания при жените (20,8%). Основните фактори, допринасящи за неговото развитие, са: по-ранно начало на менструацията; късно настъпване на менопауза; аборти; липса на раждания; тютюнопушене и употреба на алкохол; захарен диабет; увеличение на теглото; ниска двигателна активност.

Голяма роля в противораковия имунитет играят неутрофилите, които могат да откриват и унищожават раковите клетки. В същото време било забелязано, че неутрофилите могат да допринасят за растеж и прогресиране на рака. Важно е да се отбележи, че при пушачите количеството на циркулиращите в кръвта неутрофили е по-високо, отколкото при хората, които не пушат.

Отдавна е известно патологичното въздействие на активното и пасивното пушене върху риска от развитие на ракови заболявания. В изследване от 2017 г. било установено, че цигарите понижават с 33% оживяването на пациентките с рак на млечната жлеза, в сравнение с непушещите жени.

Учени от Баптисткия медицински център „Уейк Форест” в Северна Каролина, стигнали по-далеч. В своето изследване, чиито резултати били публикувани в началото на 2021 г., те изучили как все пак пушенето влияе на растежа и прогресирането на рака на млечната жлеза.

Както и в предишни изследвания било установено, че при пушещите пациентки количеството на неутрофилите в кръвта е по-високо. Освен това, било открито, че както при активно пушещите жени, така и в тези, които пушили в миналото, броят на раковите метастази бил значително по-висок. Изучавайки ролята на неутрофилите в метастазирането на рака, учените установили, че никотинът, съдържащ се в тютюневия дим, допринася за активация на неутрофилите, които, попадайки в белите дробове, създават „благоприятна” среда за разпространение на метастази. Изучавайки теорията на лабораторни мишки, било доказано, че при животните, на които въвеждали никотин в кръвта, рискът от метастази се увеличавал 100 пъти!

 Захари НИКОЛОВ

 Брой: 10, 11 март 2021
 
 
Продукти
 
РЕЛАКСОР
 
КУРКУМА (Curcuma)
 
ВИВАНИЯ таблетки с хиалуронова киселина (VIVANIA)
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД