Французите живеят по-дълго благодарение на сините сирена. Те предпазват от сърдечно-съдови заболявания въпреки високото си съдържание на мазнини и сол. Това твърдение на френските учени е потвърдено и от експерти от други страни, в това число от Великобритания.
Тези сирена притежават специфични противовъзпалителни качества. Това може да е обяснението на т.нар. френски парадокс – французите се радват на добро здраве, въпреки че ядат предимно богати на наситени мазнини храни. Във Франция прочутото сирене „Рокфор“ се произвежда от I век от н.е.
С нова технология екип учени от Университета в Кеймбридж открили, че ползата от синьото сирене е по-голяма, когато то е зряло, а полезните съставки се активират в киселинната стомашна среда и действат противовъзпалително. Противовъзпалителните съставки в сиренето може да бъдат извлечени и използвани като хранителни добавки.
Хората, които консумират богати на витамин В6 и фолиева киселина храни, също са с понижен риск от сърдечно-съдови заболявания. Има ги в рибата, месото, плодовете и зеленчуците.
(Бел. ред. Витатабс® Мега В съдържа витамините от група В. Те участват в обмяната на енергия и протеиновия метаболизъм. Повече за продукта ще намерите на стр. 23. заедно с талон за намаление.)
Това, което най-често причинява инфарктите и инсултите според учените, не са толкова самите плаки, а възпаленията им.
По чуждестранния печат