в-к Лечител
в-к Лечител
 

Над половината инфаркти остават неразпознати

Брой: 17, 26 април 2018 - АРТРИТЪТ
Мнозина от нас може да са претърпели сърдечен удар, без въобще да са разбрали, и при все това са оживели, без да вземат никакви медикаменти. Ново изследване откри, че около 63% от инфарктите на миокарда така и никога не се откриват при рутинните прегледи.
Около половината от хората, които получават инфаркт, без да разберат, са все още живи десет години по-късно. Подобен е процентът и при тези, при които сърдечният удар е бил уловен при изследване от сорта на електрокардиограма или сърдечно-съдов магнитен резонанс (CMR).
Изследователски екип от Националните институти по здравеопазване в САЩ открил това, докато наблюдавал 935 пациенти в дом за възрастни хора в Рейкявик, Исландия, на средна възраст 76 години. След изследване със скенер се установило, че 10% от тях са претърпели сърдечен удар, който вече бил открит при предишно образно изследване, но 17% били преживели инфаркт, който не бил диагностиран. „Това значи, че 63% от инфарктите на миокарда, идентифицирани чрез CMR, са били пропуснати при рутинните медицински прегледи. Неразпознатите инфаркти може да са повече от разпознатите“, каза ръководителят на изследването Тушар Ачаря.
Но независимо дали сърдечният удар бил диагностиран или не, преживяемостта била приблизително еднаква след 10 години – 49% за неразпознатите инфаркти и 51% за диагностираните.
Изненадващото в случая е, че на тези пациенти, чиито инфаркти не са били открити, няма как да са били предписани обичайните медикаменти за предотвратяване на нов сърдечен удар като статини, бета-блокери или АСЕ-инхибитори. Те биха продължили да водят същия начин на живот, който поначало е способствал за инфаркта, с навици като тютюнопушене, липса на физическа активност или нездравословна диета, казва д-р Ачаря.

Превод от английски
Калина КАМЕНОВА


Брой: 17, 26 април 2018
 
 
Продукти
 
АБИСАН
 
Вивания® Бюти Колаген
 
Колоник плюс® глутен брейкър
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД