в-к Лечител
в-к Лечител
 

Прегледът при личния лекар е 5 минути

Брой: 1, 4 януари 2018 - АНГИНАТА
Прегледите при общопрактикуващия лекар продължават под 5 минути за половината жители на планетата, като варират от 48 секунди в Бангладеш до 22,5 минути в Швеция, разкри най-голямото международно проучване по темата до днес.
По-краткото време за консултация е свързано с по-лоши последици за здравето на пациентите и повишен риск от бърнаут (професионално прегаряне) за лекарите. И с нарастване на търсенето на първични здравни грижи по света продължителността на прегледите все повече намалява.
За да установят потенциалното отражение върху пациентите и системата на здравеопазването като цяло, изследователите проучили данните за времетраенето на прегледите от 178 свързани изследвания, покриващи 67 страни и повече от 28,5 млн. прегледа.
Резултатите показали, че средното време варира в широки граници, от 48 секунди в Бангладеш до 22,5 минути в Швеция. В 15 страни, в които живее около половината от населението на света, консултациите траят под 5 минути, а в още 25 страни – под 10 минути.
„Малко може да бъде постигнато за под 5 минути, освен ако фокусът не е предимно върху откриването и лечението на видими болести“, пишат авторите.
В развитите страни средната продължителност на консултациите стабилно се увеличава: например с 12 секунди годишно до над 20 минути в САЩ и с малко над 4 секунди годишно до 10 минути в Обединеното кралство.
По-тревожно според авторите е, че тя намалява в някои страни с нисък и среден доход, което може да има сериозни последици за ръста на населението и разширяването на опциите за лечение.
Изследването свърза и по-краткото времетраене на прегледите с предписването на няколко лекарства едновременно (полифармация), свръхупотребата на антибиотици и лошата комуникация с пациентите.

Превод от английски
Дима КОЛАРОВА


Брой: 1, 4 януари 2018
 
 
Продукти
 
ЛактаХелп
 
ВЕРМЕЛА СЛИМ (Vermella slim)
 
АБИСАН
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД