в-к Лечител
в-к Лечител
 

Рака

Брой: 46, 16 ноември 2017 - СВЕТОВЪРТЕЖИТЕ
Мобилните телефони като средство за диагностика

Ракът на панкреаса е с една от най-лошите прогнози – петгодишната преживяемост при него е едва 9%, отчасти защото няма симптоми, които го издават, нито неинвазивни инструменти за скрининг, които да открият тумора, преди да образува метастази.
Сега изследователи от Вашингтонския университет разработиха мобилно приложение, което би позволило на хората лесно да се проверяват за рак на панкреаса и други заболявания – просто като си направят селфи с личния телефон. BiliScreen използва камерата на смартфоните, алгоритми за компютърно зрение и инструменти за машинно самообучение, за да улавя повишени нива на билирубина в склерата на човека, или бялата част на окото.
Един от най-ранните признаци на рака на панкреаса, както и на други заболявания, е жълтеницата – жълто оцветяване на кожата и очите вследствие натрупването на билирубин в кръвта. Способност­та за откриване на този признак, когато нивата на въпросния пигмент все още са минимално повишени и невидими за невъоръженото око, би дала възможност за напълно нова програма за скрининг на всички хора в риск.
При начално клинично изследване върху 70 участници приложението BiliScreen, използвано в комбинация с кутия, контролираща излагането на окото на светлина, разпознавало коректно обезпокоителните признаци в 89,7% от случаите. „Проблемът с рака на панкреаса е, че в момента, когато се появят симптоми, често вече е твърде късно. Надеждата е, че ако хората могат да правят този прост тест веднъж месечно, в уединението на собствените си домове, някои могат да хванат болестта достатъчно рано, за да предприемат лечение, което да спаси живота им“, казва водещият автор Алекс Мариакакис, докторант от училището за компютърна наука и инженерство „Пол Дж. Алън“ при Вашингтонския университет.
При възрастните хора бялото на очите е по-чувствително в сравнение с кожата към измененията в нивата на билирубина, които могат да са ранен предупредителен сигнал за рак на панкреаса, хепатит или общо взето безобидния синдром на Гилбърт. За разлика от цвета на кожата, промените в склерата са по-тъждествени при всички раси и етнически групи. Но докато хората забележат пожълтяването, нивата на билирубина вече са сериозно повишени. Новото смартприложение може да открие тези изменения в окото, преди те да станат видими за зрението.
BiliScreen използва вградената камера на смартфона и светкавицата, за да събира снимки на окото на човека, когато той си прави селфита. Авторите му са разработили система за компютърно зрение за автоматично ефективно изолиране на белите части на окото, което е ценен инструмент за медицинска диагностика. След това приложението калкулира информацията за цвета на склерата, базирана на дължините на вълните на светлината, в която се отразяват и абсорбират, и я съпоставя с нивата на билирубина с помощта на алгоритми за машинно самообучение.

Лечител


Брой: 46, 16 ноември 2017
 
 
Продукти
 
Зинерин Форте Плюс
 
Хидратиращ лосион за тяло с Ройбос
 
Витамар Омега-3 + боровинки
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД