в-к Лечител
в-к Лечител
 

Стреса

Брой: 43, 26 октомври 2017 - ДЪЛГОЛЕТИЕТО
Убива имунитета при жените

При силен стрес жените могат да развият сърдечно-съдови заболявания, рак и артрит, докато в подобно състояние за мъжете няма такава опасност, твърдят американски учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Те установили, че посттравматичният стрес може да доведе до опасно засилване на имунната реакция при жените.
При мъжете не се наблюдава подобна зависимост. Нежният пол е по-податлив на стрес от силния. Знае се, че силният имунитет предпазва тялото от бактерии и вируси. Свръхактивната имунна реакция може да предизвика възпалителни процеси, които водят до развитието на сърдечно-съдови заболявания и артрит, обясняват авторите на проучването.
За целите на изследването специалистите са взели кръвни проби от 67 души, като 34 от тях са страдали от посттравматичен стрес. Учените изследвали кои гени са активни в моноцитите (имунните клетки, които преминават бариерите между кръвта и мозъка и предизвикват широк спектър от имунни реакции). Изследователите не са открили сигнали за активиране на имунната система при подложените на стрес при мъжете за разлика от стресираните жени, при които се наблюдава значително повишена имунна активност в сравнение с участничките, които не са страдали от посттравматичен стрес. (Бел. ред. Хранителната добавка на „Лечител“ гъбата ХЕРИЦИУМ е подходяща при стрес и нервно напрежение поради благоприятното си влияние върху нервната система. Прочетете повече за нея в карето на стр. 23, където има и талон за намаление.)
"Известно е, че процентът на сърдечно-съдовите заболявания и артрит, свързани с хронични възпаления сред хората с посттравматичен стрес, е по-голям", категоричен е професор Томас Нейлан от изследователския екип, който се е заел да изследва по-голяма група хора, за да докаже тезата си.

Превод от френски
Вики МИЛЧЕВА


Брой: 43, 26 октомври 2017
 
 
Продукти
 
Витасел® Мемо
 
ПОМЕГРАНАТ
 
ТИКВЕНО СЕМЕ
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД