в-к Лечител
в-к Лечител
 

Инсулта

Брой: 35, 31 август 2017 - ХЕПАТИТЪТ
Стресът е сред основните рискови фактори

Неотдавнашни изследвания на американски учени от Харвардския медицински институт в Бостън, САЩ, откриха връзка и доказаха защо стресираните хора по-често получават инфаркт или инсулт в сравнение с другите. Резултатите доказват, че хроничният стрес влияе върху имунната система, като увеличава броя на белите кръвни телца и възпалението на атеромната плака в артериите.
Белите кръвни телца играят ключова роля в борбата с инфекциите според специалистите. "Когато те са в излишък или не се намират на подходящото място, белите кръвни телца могат да имат вреден ефект. Атеромната плака е постепенно натрупване на мастни отлагания върху вътрешните стени на артериите, които в края на краищата се втвърдяват и свиват. Когато плаката се откъсне от стените на артериите, може да формира съсиреци, които да предизвикат инфаркт или инсулт", обяснява един от авторите на изследването Матиас Нарендорф от Харвардския институт.
Ново изследване обхванало медици от спешното отделение на болница. Взели им кръвни проби на работното място и докато били в отпуск. Участниците отговорили и на редица въпроси, свързани със стреса.
Като сравнили кръвните проби, учените установили, че стресът активира стволови клетки на костния мозък, предизвиквайки свръхпроизводство на бели кръвни телца. Излишъкът от бели кръвни телца водел до слепването им по вътрешните стени на артериите, усилвайки възпалението на атеромната плака и формирайки съсиреци. Резултатите от това изследването са публикувани в Nature Medicine.
Същевременно то било подкрепено от анализите на друго проучване, което се провело в университета Бингхамптън, Ню Йорк. Учените, ръководени от Дейвид Дейвис, разгледали ролята на бактериите за откъсването на плаката от вътрешните стени на артериите.
Според Дейвис стресът освобождава хормони, които атакуват нещо като защитен филм във вътрешността на артериите. Този биофилм слепва бактерии. Когато получат молекулярен сигнал, те се освобождават и отделят ензими, които могат да дестабилизират атеромната плака. За да стигнат до тези заключения, учените отгледали различни видове бактерии, след като ги взели от каротидните артерии и ги подложили на стрес, използвайки хормона на стреса норепинефрин. Оказало се, че най-малко една от бактериите - Pseudomonas aeruginosa, е в състояние да разгради биофилма.
Тези две изследвания, свързващи стреса със случаите на инсулт и инфаркт, провокираха цяла вълна от нови наблюдения в тази насока.

Превод от френски
Виктория МИХАЙЛОВА


Брой: 35, 31 август 2017
 
 
Продукти
 
ДИАБЕТИЧНА СЕРИЯ „ДИЕТ НАТУР”
 
ФОРТЕСАН (Fortesan)
 
Мелатонин форт
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД