в-к Лечител
в-к Лечител
 

Мозъка

Брой: 31, 3 август 2017 - ФИБРИТЕ
Не всички вени работят еднакво

Определени кръвоносни съдове в мозъчния ствол се свиват, когато другите в останалата част от тялото биха се разширили. И точно това ни помага да дишаме, посочва нов доклад на учени от Университета на Кънектикът.
Ако тялото беше маршируващ оркестър, мозъчният ствол щеше да е главният барабанчик, който поддържа биенето на сърцето и дишането на белите ни дробове. Неговата задача е по-сложна, отколкото изглежда. Когато в организма се натрупат клетъчни отпадни продукти, мозъчният ствол трябва да тласне белия дроб към действие, без да наруши другите телесни функции.
Изследователите на мозъчния ствол се фокусират върху невроните, които изпращат сигнали помежду си и към всички части на тялото. Но учените установили, че клетките,  наречени астроцити, също регулират функциите на невроните. Досега никой не е и предполагал, че кръвоносните съдове е възможно да са се специализирали по подобен начин. Знаеше се, че когато се натрупат клетъчни отпадни продукти, кръвоносните съдове се разширяват, което позволява през тях да протече свежа кръв.
Същото става и в отделна  част на мозъчния ствол. Обаче съдовете в мозъчния ствол се свивали, когато нивата на въглеродния диоксид се повишавали. Точно астроцитите карат кръвоносните съдове да се свиват, а кръвоносните съдове в мозъчната кора (нагънатата част от мозъка) се разширявали в отговор на високия въглероден диоксид, точно както и в останалата част от тялото.
Това е голяма промяна в представата за дишането и за кръвоносните съдове, Дори и в рамките само на един орган като мозъка ролята на кръвообращението не е еднаква навсякъде.
Бел. ред. ПИКНОГЕНОЛ СТРОНГ® благоприятства капилярната функция, състоянието на кръвоносната система и кръвообращението като цяло – вижте стр. 23.

Превод от английски
Елица ТАНЧЕВА


Брой: 31, 3 август 2017
 
 
Продукти
 
Витатабс холин
 
Тоалетно мляко с Ройбос
 
СЛИММИКС® фет бърнър
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД