в-к Лечител
в-к Лечител
 

КАФЕТО

Брой: 30, 27 юли 2017 - ПАМЕТТА
Няма отрезвяващо действие

Митът, че кафето може да ви отрезви, когато се напиете, си е направо опасен. Всеки път, когато мислим, че изпитата чаша кафе ни вади веднага от алкохолното опиянение, ние излагаме себе си и другите на опасност. Чаша-две или дори три от кофеиновата напитка може да ви събудят, но не правят абсолютно нищо, за да ви отрезвят. Всъщност кафето в този случай замъглява преценката ви и създава у вас фалшивото впечатление, че сте в час.
Как тялото се справя с алкохола
 Около 2 до 8% от изпития алкохол се изхвърля с урината, потта и дишането. Останалият се метаболизира в тялото. Черният дроб се нуждае от около един час, за да метаболизира една алкохолна напитка. Грубо казано, сметката е следната – за един час черният дроб се справя със 180 мл вино или 360 мл бира, или 45 мл твърд алкохол. Ако изпиете повече от това количество в рамките на 60 минути, тялото ви няма да може лесно да се справи с него.
 Времето, което ще е необходимо на организма ви да метаболизира алкохола, зависи от ензима алкохолдехидрогеназа. Този ензим е отговорен за разграждането на голямото количество спиртни напитки и нищо, което пиете – кафе, диетична сода, чай, не може да повиши нивата на важния ензим, което да ускори процеса на изчистване. (Бел. ред. КОПРИНУС е хранителна добавка, която помага в битката с алкохолната зависимост без странични ефекти. Още информация за продук­та и талон за намаление ще откриете на стр. 23.)
Какво всъщност прави кафето
 Кафето е стимулант и може да ви ободри и да противодейства на успокоителното действие на алкохола. Но не се заблуждавайте. Макар да се чувствате по-бодри след кафето, вие сте си все така пияни.
 Изследване, публикувано в списанието „Поведенческа наука“ показва, че кофеинът прави пияните мишки по-бодри, но изобщо не ги избавя от страничните ефекти на алкохола. Д-р Томас Гулд от университета „Темпъл“, един от авторите на изследването, казва: „Митът, че кафето има отрезвяващи способности, е особено важно да бъде оборен пред широката публика, защото едновременната употреба на кофеин и алкохол може всъщност да доведе до вземането на лоши решения с катастрофални последици. Хора, които са пили само спиртна напитка, по-лесно възприемат, че са пияни, докато онези, които разчитат на несъществуващите сили на кафето, смятат, че могат да шофират например“.
 Единственото, което може да ви помогне да изтрезнеете, е времето. Колко часа ще ви отнеме да изтрезнеете, зависи от количеството, което сте изпили.

Бел. ред. Още за ползите от горещата напитка за подобряване на паметта ни може да прочетете на страница 13.

Превод от английски
Стела МИЛЕВА


Брой: 30, 27 юли 2017
 
 
Продукти
 
МЕНОМАКС®
 
ПИМАКС ГЕЛ + ЦИНК (PIIMAX GEL + ZINK)
 
КОМПЛЕКС при РАЗШИРЕНИ ВЕНИ
 
Lechitel.BG :::
 
ЕПАМАР
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД