в-к Лечител
в-к Лечител
 

Холестерола

Брой: 26, 29 юни 2017 - ОБЕЗВОДНЯВАНЕТО
Нова вълна от атаки против статините

Статините в момента са сред най-препоръчваните лекарства от съвременната кардиология като най-ефикасно средство за понижаване на холестерола.
Двете нови книги на проф. Филип Евен поставиха под въпрос необходимостта от лечение със статини при профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания. Кардиолозите се обезпокоиха за своите пациенти и не знаеха дали трябва да спрат лечението им след прочетеното. Във Франция 6,4 милиона пациенти годишно приемат статини, като държавата плаща 1,2 милиарда евро ежегодно и реимбурсира 65% от цената на медикаментите.
„Ужасната истина за антихолестеролните лекарства“ и „Корупция и доверчивост в медицината – стоп на статините и други опасности“ са заглавията на двете книги на доайена от Медицинския факултет Necker в Париж, който и преди пишеше срещу статините, но сега го прави с особена ожесточеност. Проф. Евен смята, че някои клинични изследвания, правени под контрола на лабораториите, са фалшифицирани и обвинява лекарите в наивност. Неговите аргументи са сериозни и естествено атаката отключи дебат в медицинските среди през 2016 г.
Основната атака на Филип Евен срещу учените е, че подложи на съмнение ролята на холестерола за инфаркта и необходимостта да се предписват статини за предотвратяването му. Един от първите, които застъпиха тази идея още преди 20 години, бе д-р Мишел до Лоржерил, който също публикува нова книга по темата.
Британски и американски експерти също се вдигнаха срещу излишното презастраховане и предписването на статини. Нима в това е проблемът? Спорът във Франция се измести в друга посока – за противопоказанията на статините и вторичния им ефект върху организма.
Кардиолозите ясно подчертават, че единствената индикация, за да се предпишат статини, е пациентът да е имал вече сърдечно-съдов инцидент (инфаркт) – нещо, което не се дискутира. Но 6-те милиона французи, които пият тези лекарства, не попадат в посочената категория. На повечето от тях са им предписани статини само защото са имали високо ниво на холестерол.
Специалистите са категорични, че приемът на такива лекарства трябва да става, след като се вземат предвид и други рискови фактори (тегло, високо кръвно налягане, тютюнопушене), и да се държи сметка за страничните ефекти, които никак не са малко. Истината е, че нито един кардиолог от Френската федерация на кардиолозите не даде становището си официално, което не е добро свидетелство. Неправилно е и че изследванията на медикаментите са направени единствено от фармацевтичната индустрия, а не от независими органи.
Ето защо преди да приемате статини, добре е да се консултирате със специалист, но и да знаете страничните ефекти от лекарствата: мускулни болки (при 5 до 10% от пациентите), повишаване на риска от диабет, проблеми с паметта, неврологични проблеми.

Превод от френски
Вики МИЛЧЕВА


Брой: 26, 29 юни 2017
 
 
Продукти
 
УБИГОЛД Q10 30мг
 
КОЛОНИК ПЛЮС® - ИНУЛИН (COLONIC plus INULIN)
 
СЕЛЕСАН® (SELESAN)
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД