в-к Лечител
в-к Лечител
 

Кафето

Брой: 23, 8 юни 2017 - ЧУДОТО АЛОЕ ВЕРА
Утайката е полезна

След изпиването на кафето обикновено утайката  се изхвърля, но това е голяма грешка. Утайката от кафе се смята за черно злато с невероятни свойства и употреби. Можете да я разстелете върху хартия за печене или в разлат съд и да я оставите да изсъхне, а можете да я използвате и влажна. Ето как да я използвате.
Лек при целулит – използвайте масло или олио и утайка от кафе и направете паста за справяне с целулита, вместо да купувате скъпи кремове.
Сапун – утайката има стягащо действие върху кожата и може да се използва като ексфолиант.
Коса – кафето е богато на хранителни вещества, които дават енергия на косата и й придават блясък. Утайката от кафе премахва наслояванията по косата. Действа само при тъмни коси.
Срещу торбички под очите – кожата под очите може да бъде възстановена, ако смесим утайка от кафе с малко зехтин. Използвайте пастата като компрес, който идеално да покрие очите.
В хладилника – ако искате да неутрализирате миризмите в хладилника, сложете утайка от кафе в него.
Ръждата по скарата – почистването на лепкавата скара не е най-приятното нещо. Може да направите това с помощ­та на утайка от кафе. Сложете от утайката върху гъба и започнете да търкате скарата, накрая изплакнете добре с топла вода.
Абразив – използвайте утайката от кафе като несъдържащо химикали почистващо средство, защото дребните частици действат като препарат за миене на съдове. Така ще спестите и пари за супер силни почистващи продукти.
Срещу мравки – силната миризма на кафе разсейва мравките и те не могат да следват пътеката, по която обикновено се движат, изгубват се и загиват.
Срещу бълхи – използвайте влажна утайка и с нея натъркайте козината на домашния си любимец. Бълхите ще бъдат елиминирани, а козината му ще мирише приятно.
Срещу оси – сложете утайка от кафе в огнеупорен буркан и я запалете с киб­рит, за да предизвикате пара/кондензация. Това ще разгони упоритите оси за секунди, понеже те не понасят миризмата на кафеената утайка.
Срещу охлюви и плужеци – защитете посевите си, като разпръснете утайка от кафе по почвата.
За плашене на котките – поръсете утайка от кафе около къщата си, за да изградите невидима бариера и котките няма да припарват повече.
Компост – червеите обичат утайка от кафе, така че ако добавяте от нея в компоста, може да очаквате появата на много земни червеи. Така ще си осигурите повече компост.
Тор – кафеените зърна съдържат много хранителни вещества, азот, калий и фосфор, които помагат на растенията да растат. Така че торете растенията си щедро с утайката от кафето. Добавянето на утайка от кафе в саксиите на растенията подобрява pH баланса (към киселинност), повишава азота и аерирането на почвата.
Морковите – Морковите обожават утайката от кафе. Те стават по-големи и по-сладки, раждат повече. Просто наръсете почвата около разсада с утайка и я разкопайте добре.
Срещу заледявания – използвайте утайка от кафе вместо морска сол, за да се спасявате от хлъзгавите участъци, а киселината в нея разтопява по-бързо ледовете пред дома през зимата.
Е, любители на кафето, вече имате повече причини да се наслаждавате на всекидневната си напитка.
А онези, които не пият кафе, може да се обърнат към близкото кафене, откъдето със сигурност ще се заредят с торби утайка от кафе.

Превод от английски
Стефана ПЕТРОВА


Брой: 23, 8 юни 2017
 
 
Продукти
 
ФЕРОФОРТЕ® В+С (FERROFORTE B+С)
 
ПробиМакс 8®
 
ШИЙТАКЕ
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД