в-к Лечител
в-к Лечител
 

Куркумина

Брой: 15, 13 април 2017 - СВЕТЪЛ ВЕЛИКДЕН!
Помага при изгаряния

Учени от Медицинското училище „Дейвид Гефън“ при Калифорнийския университет в Лос Анджелис публикуваха доклад, който констатира, че
локалният гел с куркумин
е ефикасен за лечение на кожни проблеми от рода на изгаряния и попарвания и че неговото действие е много различно от това на таблетките с куркумин, приемани орално при други състояния.
Куркуминовият гел, изглежда, работи много по-добре за дерматологични цели, защото тази форма позволява на активното вещество да прониква в кожата, да потиска фосфорилаза киназата и да намалява възпалението, обяснява д-р Мадалин Хенг, клиничен професор по дерматология и автор на доклада.
Тя открила, че употребата на куркумин след изгаряния намалява тежестта на увреждането, болката и възпалението, подобрява оздравяването с по-малко от очакваното образуване на белези или дори без белези върху засегнатата кожа. Д-р Хенг описва опита си с употребата на куркуминов гел при трима пациенти, лекувани след изгаряния и попарвания, и обяснява подробно защо локално прилаганият куркумин може да е ефикасен при такива наранявания.
Съединението се съдържа в куркумата, използвана от векове като подправка в много източни страни. От също толкова отдавна датира употребата й за козметични и лечебни цели в тези части на света. През последните години медицинската стойност на куркумина е обект на засилени изследвания, с хиляди научни публикации по темата, разглеждащи потенциалните му благотворни ефекти върху множество здравни проблеми при хората.
Сега новото изследване откри, че гелът с куркумин, нанасян локално скоро след получаване на леки до умерени изгаряния и попарвания, изглежда забележително ефективен за облекчаване на симптомите и подобряване оздравяването на засегнатата кожа.
„Когато се приема през устата, куркуминът много слабо се абсорбира в тялото и може да не действа толкова добре. Но тестовете показаха, че когато се използва в локален гел,
ефектът е забележителен“,
отбелязва д-р Хенг. Авторката на изследването смята, че ефективността на този гел е свързана с неговата мощна противовъзпалителна активност. Според проучванията, които е провела както в лабораторията, така и при пациенти в продължение на 25 години, ключът към успешното действие на куркумина върху изгарянията е в това, че той е естествен инхибитор на ензима фосфорилаза киназа.
Въпросният ензим изпълнява много важни функции при хората, като включително играе роля и за заздравяването на раните. Този процес преминава през поредица от остри и хронични възпалителни събития, по време на които се наблюдава червенина, подуване, болка и след това зарастване, често пъти съпроводено с появата на белези в случай на изгаряне или попарване. Поредицата се стартира от освобождаването на фосфорилаза киназа около 5 минути след нараняването, което активира към 200 гена, свързани с оздравяването на раните.
Д-р Хенг използва гела с куркумин за изгаряния, попарвания и други кожни състояния като допълващо лечение към стандартната терапия, обикновено прилагана в такива случаи.

Превод от английски
Елица ТАНЧЕВА


Брой: 15, 13 април 2017
 
 
Продукти
 
Аргимакс®
 
Комплекс ЕНЕРГИЯ ЗА ЖЕНАТА
 
Подагра помощ
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД