в-к Лечител
в-к Лечител
 

Болката

Брой: 12, 23 март 2017 - ДИАБЕТЪТ
Откъде идва – от таза, гръбнака или от двете места?

Нова статия разглежда припокриващите се симптоми и предизвикателствата пред коректното диагностиране на „тазово-спиналния синдром“
Много пациенти живеят с постоянна болка в кръста, която се разпространява в седалището, слабините, бедрата и дори коленете. Предизвикателството за пациентите, а често и за техните лекари е да определят произхода на тази болка – дали тя идва от таза, гръбначния стълб или и от двете места. Нова статия, която беше публикувана в списанието на Американската академия на ортопедичните хирурзи (JAAOS), очертава идентичните симптоми, свързани с тазовата и гръбначната болка, и обсъжда стъпките и тестовете за диагностиране, необходими за тяхното правилно лечение.
Обикновено болката в слабините и/или затруднението при обуването на обувките или влизането и излизането от кола са свързани с тазово състояние. Болката в седалището или гърба, придружена или не от изтръпване, най-вероятно произлиза от гръбнака. Но пациентите с комплексен „тазово-спинален синдром“ усещат болка в кръста и ханша без ясен източник на този дискомфорт. Така например артритът на тазобедрените стави може да увеличи напрежението в долната част на гърба.
В тези случаи сходните или припокриващи се симптоми могат да забавят правилното диагностиране и лечение, казва авторът на статията д-р Афшин Рази, хирург ортопед и клиничен асистент в болницата за ставни заболявания „Лангон“ при Нюйоркския университет.
Той препоръчва пациентите да предоставят детайлна история на здравето и състоянието си и да преминат цялостен физически преглед, който включва оценка на походката, диапазона на движение на бедрата и гърба, стойката, линията на таза, долните крайници и гърба, мускулната загуба (атрофия), белезите от предишни операции и наличието на несъответствие в дължината на крайниците.
Различни образни изследвания и диагностични инжекции (спинални инжекции, обикновено използвани за контролиране на болката, могат да се употребяват и диагностично за локализиране на източника на болката – б.п.) също може да бъдат прилагани за по-нататъшното очертаване на първичния проблем и насочване на подходящата последователност на лечението, казва д-р Рази.
Диагнозите, водещи до болки в таза и гърба, могат да включват остеоартрит на тазобедрените стави, стрес фрактури (малки пукнатини в костите, появяващи се вследствие на хронично претоварване), остеонекроза на бедрената кост (блокиране на притока на кръв към бедрото), скъсване на лабрума (увреждане на хрущяла, обграждащ тазобедрената става), дискова херния и възможно прищипване на нерви, стеноза (стеснен гръбначен канал, причиняващ нервна болка), нарушение на сакроилиачните стави и други не толкова разпространени източници на болка.

Превод от английски
Нели АЛЕКСАНДРОВА


Брой: 12, 23 март 2017
 
 
Продукти
 
ВИЗИОБАЛАНС ОПТИ (VISIOBALANCE OPTI)
 
ВИЗИОБАЛАНС® (VISIOBALANCE)
 
Ксилитоп® МАЛИНА
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД