в-к Лечител
в-к Лечител
 

Витамин D

Брой: 11, 16 март 2017 - ЖИВАКЪТ В ПЛОМБИТЕ
7 ПРИЗНАКА, ЧЕ СТРАДАТЕ ОТ НЕДОСТИГ

Най-добрият начин да разберете дали имате недостиг на витамин D, е да направите изследване на кръвта. Има няколко симптома, които може да ви подскажат, че страдате от този проблем. В случай че няколко от тях са налице, непременно трябва да се изследвате.
Имате по-тъмна кожа
Афроамериканците са в риск от недостиг на витамин D, защото хората с по-тъмна кожа имат потребност 10 пъти повече от слънчеви лъчи, за да си набавят нужното количество витамин в сравнение с тези с бледа кожа. Докторите обясняват, че пигментацията на кожата действа като естествен крем против изгаряне.
Чувствате се отпаднали, без настроение
Серотонинът, хормонът на щастието, нараства при излагане на слънце. През 2006 г. учени изследвали менталното здраве на 80 възрастни пациенти. Резултатът показал, че хората с недостиг на витамин D страдат 11 пъти повече от депресии.
Вече сте над 50 години
Както се знае, с годините кожата губи еластичността си и вече не може да усвоява витамин D след дълго излагане на пряка естествена светлина. А и възрастните хора прекарват повече време на закрито.
Страдате от затлъстяване
Витамин D е жизненоважен за хормоналния баланс. Помага за разграждането на мазнините. Ако сте с телесна маса над допустимото, на вас задължително ви трябва повече витамин D. Същото важи и за културистите.
Болят ви костите
Много пациенти се оплакват от болки в костите и ставите. Често те получават погрешни диагнози фибромиалгия или синдром на хроничната умора. Всъщност проблемите може да се стопят, щом започнете редовен прием на витамина.
Изпотяване на главата
Според лекарите обилното изпотяване в областта на главата (врат, теме, слепоочия) е сигурен признак за недостиг на важния витамин. Точно затова педиатрите често питат майките дали вратът на бебето им се поти.
Болки в корема
Както вече обяснихме, витамин D помага за разграждането на мазнините. Той е мастноразтворим витамин. Ако имате стомашно заболяване, което засяга способността ви да абсорбирате мазнини, това може да доведе до слабо усвояване на мастноразтворимите витамини.
Бел. ред. През последните 15 години витамин D се превърна във витамина на витамините. Вестник „Лечител“ като никой друг е помествал десетки пъти информации на тази тема. Очак­вайте скоро нова обзорна обобщена публикация за витамина.

Превод от английски
Ина ПАВЛОВА


Брой: 11, 16 март 2017
 
 
Продукти
 
ПИМАКС CD КАЛЦИЙ+МАГНЕЗИЙ (PIIMAX)
 
Вивания® GLA+E
 
ПОЛИПОРУС
 
Lechitel.BG :::
 
Биомаре Имуно
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД