Пробиотиците могат да лекуват алергиите към кравето мляко при бебета и малки деца, откри ново изследване. Те възстановяват „добрите“ бактерии в червата, загубени вследствие приема на антибиотици, храненето с адаптирано мляко и лошата диета.
Проблемите на бебетата с алергия към белтъка на кравето мляко намалели, когато им се давал пробиотик, съдържащ бактерии Lactobacillus rhamnosus GG (LGG).
Той спомага и за производството на бутират в червата – късоверижна мастна киселина, която е естествен детоксикатор, пречистващ чревния тракт от амоняка и невротоксините. Изследователи от Чикагския университет казват, че чревната среда (микробиомът) на един човек с алергия се различава значително от този на един здрав човек, което предполага, че разликите в структурата на бактериалната общност в червата влияят върху развитието на алергии.
При тест с група бебета с алергия към кравето мляко онези, на които бил даван пробиотик, нямали никакви биомаркери за алергия в пробите от изпражнения за разлика от другите, които не получавали пробиотика.
Хранителните алергии са се увеличили с 20% в развитите страни през последното десетилетие, като главните виновници са свръхупотребата на антибиотици, богатата на мазнини и бедна на влакнини диета, намаленото излагане на инфекциозни болести и храненето с адаптирано мляко, казват изследователите.
Сп. „Това, което докторите не ви казват”