в-к Лечител
в-к Лечител
 

Спирулина

Брой: 29, 17 юли 2014 - ЛЕЧЕБНИ ВОДОРАСЛИ

     Спирулина (Arthrospira platensis) представлява просто устроен микроскопичен организъм от групата на синьо-зелените водорасли (т.нар. цианобактерии). Разпространена е в много сладководни водоеми – язовири, езера и реки. Тя вирее най-добре в среда, незамърсена от пестициди, с изобилие от слънчева светлина и умерени температурни нива, но също така е изключително адаптивна, оцелява дори в екстремни условия. 
     Освен това, с високата си усвояемост от организма, за спирулина е доказано, че има потенциала да се бори с недохранването в бедните общности в глобален мащаб. 

     Здравословно хранене със спирулина 

     Спирулина се счита за една от най-пълноценните суперхрани в света, съдържа богат набор от много важни хранителни вещества, включително протеини, всички есенциални аминокиселини, сложни въглехидрати, желязо и витамини A, K, и B комплекс. Тя също има високо съдържание на каротеноиди - бета- каротин и жълти ксантофили, които имат силни антиоксидантни свойства. Водораслото е богато на хлорофил, мастни киселини (особено високо съдържание на полезните омега-3 мастни киселини), нуклеинови киселини и липиди. Това богато съдържание на полезни вещества е предпоставка за безброй приложения на спирулина като добавка за поддържане на добро здраве, както и за предотвратяване на заболявания. (Бел. ред. Спирулина дайет, която виждате по-долу, е точно такава хранителна добавка.)
     Спирулина е храната с най-богато съдържание на бета-каротин, както и пълен спектър от десет вида смесени каротеноиди. Половината от тях са оранжеви каротени: алфа-каротин, бета -каротин и гама - каротин и половината са жълти ксантофили. Те работят синергично (взаимно допълват полезните си действия) на различни места в тялото ни с цел подобряване на антиоксидантната защита. Множество изследвания доказали, че консумирането на плодове и зеленчуци богати на бета-каротин ни дава реална защита срещу рак. Синтетичният бета-каротин няма същите полезни свойства. Изследвания, проведени в Израел показали, че натуралният бета-каротин извлечен от водорасли е най-ефективен. Поради това спирулина е чудесна храна за тези, които искат да подобрят здравето на очите си - количеството бета-каротин, съдържащ се във водораслото е с десет пъти повече в сравнение със съдържанието му в морковите. 
     Спирулина е идеална храна 

     за забавяне процесите на стареене

– има концентрирана хранителна стойност, лесно смилаема е и е мощен източник на антиоксиданти. Според ORAC ска̀лата (тази ска̀ла е международно понятие за измерване на съдържанието на антиоксиданти в различни храни и хранителни съставки) спирулината съдържа 4 пъти повече антиоксиданти в сравнение с боровинката. Освен това е богата на желязо, магнезий и други важни микроелементи като желязото в спирулината се абсорбира много по-добре, отколкото от обичайните добавки, съдържащи желязо. Спирулина има много богато съдържание на витамин В12, което заедно с факта, че съдържа много високо усвоимо желязо, я прави незаменима храна за вегетарианците. 
     Високата концентрация на протеини и желязо я прави идеална храна по време на бременност, при анемия, след операция или по всяко време когато имунната система се нуждае от подкрепа. Всеки 10 грама спирулина доставят 70% от минималната дневна доза желязо и около три до четири пъти от минималните дневни дози витамин A (под формата на бета-каротин), вит.B - комплекс, вит. Д и вит. K. 
     Спирулина има изключително високо съдържание на калций - повече от 26 пъти в сравнение с млякото, което я прави отлична храна за деца, възрастни хора и по време на бременност. 
     Около 60% от сухото тегло на спирулина са протеини, които са от съществено значение за растежа и регенерацията на клетките. Това водорасло е един чудесен заместител на мазните и богати на холестерол месни и млечни продукти. 
     Спирулина е богата на гама-линоленова киселина (GLA) – съединение открито в майчиното мляко и едно от най-мощните противовъзпалителни съединения в природата. За това съединение се знае и че облекчава симптомите на предменструалния синдром при жените. 
     Друга здравословна полза от спирулина е, че тя стимулира полезните чревни бифидобактерии и Lactobacillus в храносмилателния тракт, като така подпомага нормалното храносмилане и правилното функциониране на червата. 
     Спирулина също така увеличава издръжливостта и имунитета. С високото си съдържание на протеини помага за изграждане на мускулна маса при спортуващи хора и освен това увеличава изгарянето на мазнини по време на тренировки. В същото време приемът на водораслото може да ограничи чувството на глад. По този начин ефективно съдейства за поддържане на идеално телесно тегло. 

     Ефективно средство за профилактика и лечение 

     Освен бета-каротин, спирулина съдържа други важни за човешкия организъм микроелементи като желязо, манган, цинк, мед, селен, и хром. Тези вещества помагат в борбата със свободните радикали, които се образуват в организма от замърсяването на околната среда, вредния начин на хранене, стреса и други фактори. Чрез премахването на свободните радикали, тези важни компоненти в спирулината помагат на имунната система да се бори с клетъчната дегенерация и раковите заболявания. 
     Способността на спирулина да намалява лошия холестерол (LDL )в тялото помага да се предотврати втвърдяването на артериите, водещо до появата на сърдечносъдови заболявания. Освен това водораслото спомага и за намаляване на високото кръвно налягане. 
     Други потвърдени лечебни ползи от водораслото са ефективността му в предотвратяването на алергични реакции и чернодробни инфекции. 
     Спирулина стимулира храносмилането и чревната функция. Тя потиска развитието на патогенните бактерии като Ешерихия коли и гъбичките кандида и стимулира полезната чревна микрофлора - Lactobacillus и бифидобактерии. Добрата чревна микрофлора е в основата на доброто здраве и подпомага усвояването на хранителните вещества от храната, която консумираме и освен това помага за предпазване от инфекции. Спирулината е добро средство и срещу запек. 

     Премахва токсините и неутрализира вредните последствия от радиацията 

     През 1994 г. руски патент бе присъден на спирулина в качеството ѝ на медицинска храна за намаляване на алергични реакции вследствие на лъчева болест. Било направено проучване върху 270 деца засегнати от аварията в Чернобил. Те консумирали по 5 г спирулина на ден в продължение на 45 дни, което довело до намаляване на радиоизотопите в телата им с 50% и до нормализиране на алергичната чувствителност. 
     Днес ние сме обект на яростна атака от токсични химикали във въздуха, водата, храната, лекарствата и др. Телата ни се нуждаят от непрекъснато премахване на тези натрупващи се токсини. Спирулина с уникалния си набор от фитонутриенти, включително хлорофил, фикоцианин и полизахариди, е чудесно средство за очистване на организма и за отстраняване на токсичните вещества (включително тежки метали).

Даниела ДРАГОМИРОВА



Брой: 29, 17 юли 2014
 
 
Продукти
 
Евония® Хеър Бустър
 
Витасел® ацетил L-карнитин 250 mg
 
Витатабс Мулти
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД