в-к Лечител
в-к Лечител
 

Депресията

Брой: 40, 7 октомври 2010 - ДЕПРЕСИЯТА

     Тя ще бъде болест № 1 в света   

     10 октомври - Световен ден на психичното здраве 

     Авторитетни учени от различни страни в обща декларация неотдавна предупредиха, че стресът и депресията се превръщат в глобални рискови проблеми, които могат да доведат до своеобразно мутиране както на човешката психика, така и на физиологията. За това спомагат натрупванията в световен мащаб на различни напрежения. 
     Това са финансово-икономическата криза, все по-дълбокото социално разслоение в света, при което богатите стават все по-богати, а бедните - по-бедни, все по-голяма консумативна настървеност, замърсяването на атмосферата и околната среда, все по-силното негативно въздействие на климатичните аномалии и особено на затоплянето, засилване на природните бедствия и стихии, нарастването на заплахата от тероризъм, от радикализиране на стремежа за реформиране на сегашната световна система в по-справедлива, нестихващите въоръжени конфликти в различни краища на света, изострената нетърпимост между политически съперници, очертаващи се рискове и заплахи извън Земята, от Космоса, включително и от Слънцето и от астероидна и метеоритна „бомбардировка“ и др. Към всичко това се прибавя и негативното влияние на личните проблеми. 
     Според най-нови прогнози на Световната здравна организация през 2020 г. на второ място в света сред причините за инвалидност на хората ще бъде депресията. А през 2030 г. тя ще стане болест № 1 по разпространение в света. След сърдечносъдовите заболявания тази болест по-често от другите ще води до смърт. 
     Депресията причинява и болести на вътрешните органи, пристрастеност към алкохола и наркотиците. Около 15% от страдащите от хронична депресия завършват живота си със самоубийство. При това предразположение към депресия носи генетичен характер, което повишава риска от развитие на заболяването четири пъти. 
     Най-новите широкомащабни международни проучвания показват, че всеки пети човек в живота си изпада в депресия, но повечето не се обръщат към психиатър. Генетичната предразположеност води до хронифицирана форма на болестта. В основата на появата й обикновено лежи стресът. 
     Психиатрите отбелязват, че в последните години стресоустойчивостта на хората в целия свят намалява обратно пропорционално на техническия прогрес, защото по-голямото отдаване на работата, настървението за повече материални придобивки и транспортните натоварвания водят към все по-голям стрес. Типичен пример за това са САЩ, където характерният за американците оптимизъм се измества от песимизма. Подобно е положението и в други богати развити държави. 

     А как ще разберете, че сте в депресия? За да е разбираемо и просто, експертите от Световната организация на психиатрите са направили списък на основните симптоми. Ако откриете поне един от тях, желателно е да се консултирате с психиатър. 
     1. Постоянно тъжно настроение и усещане за „празнота“ - това са основните и най-разпространени симптоми на депресията. Но обърнете внимание: те стават симптоми, едва когато наистина няма никакви причини за тях. 
     2. Чувство за безнадеждност, за вина, безпомощност, ненужност. Наблюденията показват, че най-често основание са неуспехите на работното място, например некоректният колегиален екип или заядлив шеф. Важна причина може да бъде и неуспехът в бизнеса. 
     3. Загуба на интерес към увлеченията, към собственото хоби, дори към секса - в сравнително ранна възраст - от тези симптоми повече страдат околните. 
     4. Намалена активност, слабост, забавени реакции; това се усеща и на работното място, у дома и в бизнеса. 
     5. Лоша концентрация, намалена способност да се запаметява, страх от вземането на решения. Тези симптоми ви правят разсеяни и забраванковци. 
     6. Безсъние, твърде ранно събуждане или прекалено успиване са също симптоми на депресията. При тези нарушения изпитвате постоянна слабост и сънливост, това влияе върху активността ви. 
     7. Мисли за фаталности, за близкия край, опити за самоубийство - тези индикации са най-опасни, защото често водят до неприятни последици. Ако ги откриете у себе си, незабавно отидете при лекар психотерапевт. 
     По най-нови данни на Световната здравна организация, 70% от хроничните заболявания имат психосоматична основа, т.е. развиват се на нервна почва. 
     При някои хора стресът има психическа проява - явна форма. При други обаче се провокират болести на вътрешните органи. Маскираните или соматизирани депресии се лекуват много трудно. Защото обикновено нито лекарят, нито болните подозират, че заболяването се дължи на стрес. 
     При холериците стресът най-често се маскира със сърдечносъдови болести (хипертония, инфаркт), язва на дванадесетопръстника, урологични проблеми. 
     При меланхолиците депресията може да предизвика язва на стомаха, астма, всевъзможни невродермити. 
     Сангвиниците и флегматиците имат по-малко склонност към заболявания на нервна почва. 
     Но само от 5 до 7% от хората въобще не са склонни към депресия. Тези щастливци се наричат „слънчеви натури“. 
     Най-чести жертви на депресията стават: 
     Циклотимните хора (около 20%) - напълно здрави хора, склонни към безпричинни колебания в настроението, много чувствителни по природа. Дори промените във времето предизвикват у тях умора, намаляване на емоционалния фон, главоболие и общо неразположение. 
     Хората със слаба вегетативна нерва система (около 15%) - за тях са характерни пристъпите на дистония, скокове в кръвното налягане, депресивна нагласа. 
     Най-голямата група се състои от тревожномнителните хора. 
     Групата хора, силно зависими от хормоните (например жените по време на бременност, климакс), и страдащите от заболявания на щитовидната жлеза. Към тази категория могат да се причислят и тези, които бурно преживяват т.нар. кризи на средната възраст. 

     Васил ВЕКИЛОВ

     Пълния текст можете да прочетете на стр. 12-13 от новия бр. 40 на в. "Лечител".Брой: 40, 7 октомври 2010
 
 
Продукти
 
УБИГОЛД Q10 – 100mg
 
КУРКУМА (Curcuma)
 
ПИКНОГЕНОЛ® (PYCNOGENOL)
 
Lechitel.BG :::
 
УБИГОЛД Q10
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
baner pesheva
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД